China devalorizează yuanul cu aproape 2% pentru a impulsiona exporturile stagnante

(NICOLAS ASFOURI / AFP / GettyImages)

Marţi, China şi-a devalorizat puternic moneda naţională, în condiţiile în care exporturile au înregistrat niveluri tot mai scăzute şi în contextul unei creşteri economice tot mai lente. Această cea mai recentă măsură luată de Banca Poporului din China (PBOC) a făcut ca yuanul să scadă cu aproape 2% în faţa dolarului american.

Mişcarea PBOC este una semnificativă şi evidenţiază temerile guvernului chinez în privinţa scăderii exporturilor în condiţiile unei pieţe imobiliare supraîncălzite, care a contribuit în ultimele săptămâni la volatilitatea masivă a bursei de valori chineze şi la forţarea guvernului chinez să ia mai multe măsuri majore pentru a înlătura confuzia şi pentru a linişti investitorii.

“Întrucât comerţul chinez cu bunuri continuă să prezinte surplusuri relativ mari, rata reală şi efectivă a yuanului este în continuare relativ puternică faţă de diversele valute globale”, a susţinut PBOC într-o declaraţie publicată marţi.” Astfel, este necesar să îmbunătăţim situaţia yuanului pentru a satisface necesarul pieţei.”

PBOC menţine un control strâns asupra monedei ţării – stabilind o rată zilnică pentru yuan faţă de dolar. Yuanului îi este permis să fluctueze cu 2% faţă de nivelul de tranzacţionare înregistrat în ziua precedentă. Totuşi, marţi, nivelul liniei de tranzacţionare a fost stabilit cu 1,9% sub nivelul înregistrat luni.

Mişcarea PBOC are loc la doar câteva zile după ce exporturile Chinei au raportat o scădere drastică – pierzând 8,3% în perioada iulie 2014 – iulie 2015, conform Internaţional Business Times.

O valută mai slabă ar putea ajuta exportatorii chinezi. Totuşi, mişcarea ar putea declanşa critici împotriva guvernului Chinei – care, în trecut, a fost acuzat că menţine yuanul la un nivel scăzut artificial – şi ar putea creşte presiunea asupra băncilor centrale din jurul lumii de a-şi devaloriza propria valută.

După anunţul făcut de PBOC, indicele Shanghai Composite a scăzut cu 0,4% – tranzacţionându-se la 3912,8 – la o zi după ce a înregistrat cel mai mare câştig procentual zilnic dintr-o lună. Indicele mai mic Shanghai Component a crescut cu 0,1%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,96%. Indicele dolarului a crescut cu 0,3%.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.