China ia măsuri suplimentare pentru a controla fluctuaţiile pe principalele pieţe de acţiuni

(Captură Foto)

Bursa din Shanghai a anunţat luni că doreşte să adopte noi măsuri pentru a opri tranzacţiile pe principalele trei burse ale ţării dacă pieţele se mişcă necontrolat în sus sau în jos. Mişcarea este un răspuns la o recentă vânzare masivă de acţiuni chineze care a dus la o pierdere de trilioane de dolari din valoarea lor începând cu luna iunie, conform International Business Times.

Propunerea, care are nevoie de aprobarea Comisiei Chineze de Reglementare a Valorilor Mobiliare, urmăreşte “să menţină ordinea de pe piaţă, să protejeze interesele investitorilor şi să promoveze o stabilitate pe termen lung şi o dezvoltare sănătoasă a pieţei de valori mobiliare”, a susţinut Bursa din Shanghai într-o declaraţie publicată pe website-ul său.

Bursa propune aşa-zise “întrerupătoare de circuit” la indicele CSI300 al celor mai mari companii listate la bursă în China. Acest indice este versiunea chineză a indicelui american Standard & Poor’s 500. Bursa din Shanghai sugerează participanţilor pe piaţă un termen de până la 21 septembrie pentru a răspunde la această propunere. Nu este clar când va intra în vigoare noua regulă după acea dată.

Dacă este aprobată măsura, tranzacţiile pe cele trei burse - Shanghai, Shenzen şi China Financial Futures Exchange – vor fi oprite pentru 30 de minute atunci când CSI300 creşte sau scade cu 5% faţă de nivelul înregistrat la închidere în ziua precedentă înainte de ora 2:30 p.m. Dacă acea fluctuaţie de 5% are loc după ora 2:30 p.m., atunci tranzacţiile vor fi oprite pentru întreaga zi. Dacă indicele fluctuează cu 7% în orice direcţie sau în orice moment al zilei, atunci tranzacţiile vor fi blocate pentru acea zi.

Mişcarea este similară cu ceea ce a făcut Bursa din New York în urma crahului din 19 octombrie 1987, cunoscut sub numele de Lunea Neagră, când indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat într-o singură zi o scădere de 22% din valoarea sa. Conform regulilor actuale, dacă indicele S&P 500 creşte sau scade cu 7%, 13% sau 20%, tranzacţionarea acţiunilor este oprită de la 30 de minute până la întreaga zi, în funcţie de caz.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie