China: Începe festivalul cărnii de câine, din Yulin

Câini comunitari
Câini comunitari (Epoch Times România)

În Yulin, China, sâmbătă începe evenimentul criticat de organizaţiile de drepturi ale animalelor (şi nu numai) din întreaga lume. Consumul de carne de câine este un subiect tabu în China şi este legal.

La Yulin, în China, începe de sâmbătă, 21 iunie, festivalul cărnii de câine, în care mii de câini sunt ucişi pentru a fi mâncaţi. Locuitorii din oraşul Yulin – care găzduieşte evenimentul - au început weekend-ul consumând carne de câine şi litchi pentru a celebra solstiţiul de vară de sâmbătă. În ultimii ani, festivalul a fost obiectul unor campanii ale organizaţiilor pentru drepturile animalelor (dar nu numai), dispuse să lupte şi mai mult prin intermediul mass-mediei şi internetului, cu petiţii on-line, dar şi prin manifestaţii ţinute în afara abatoarelor şi în pieţele în care câinii sunt vânduţi, relatează marţi ediţia online a ziarului Corriere.

O mâncare tradiţională

Consumul de carne de câine în China (şi de asemenea în Vietnam şi alte ţări din Asia de Sud-Est), nu este un tabu ca în Occident. Tradiţia spune că prin consumul de carne de câine şi de litchi şi consumând băuturi alcoolice oamenii pot obţine o sănătate bună în timpul iernii. În afară de protestele activiştilor pentru drepturile animalelor, sunt mulţi cei care pun în evidenţă faptul că festivalul de la Yulin este o ameninţare pentru sănătatea publică, deoarece câinii nu sunt ţinuţi deloc în carantină pentru a li se aplica controale sanitar-veterinare, sunt prinşi pe străzi şi furaţi de la stăpânii lor. Ei sunt adesea prinşi datorită otrăvirii cu substanţe chimice care pot fi dăunătoare pentru oameni.

Ambiguitatea Chinei

Conform celor declarate de către Deng Yidan de la Animals Asia, această practică, pe lângă faptul că provoacă violenţe şi abuzuri faţă de câini, denigrează imaginea Chinei pe plan mondial. "Acoperirea mass-media negativă creşte: furturile de câini, activităţile infracţionale, problemele de igienă, temerile de infecţii, ca să nu mai vorbim de divizarea societăţii între cei care sunt pentru şi cei care sunt împotriva festivalului. Este o publicitate din ce în ce mai proastă pentru Yulin", declară Deng Yidan.

Guvernul provincial de la Yulin, între timp, a încercat să se distanţeze de festival spunând că nu este acceptat în mod oficial. Mass-media de stat a raportat că a ordonat restaurantelor să elimine referirile la carnea de câine în meniuri şi pe panourile publicitare, dar, de fapt, nu a fost interzisă vânzarea sau consumul, care în China sunt legale.