China raportează focare ale variantei Delta. Al treilea mare port din lume vizat de focar

O navă chineză încărcată cu containere în Qingdao, China.
O navă chineză încărcată cu containere în Qingdao, China. (AFP/Getty Images)

Cazuri de infectare cu tulpina „Delta” a virusului Wuhan, care are cel mai scurt timp de transmitere descoperit până acum, au apărut recent în provincia Guangzhou, China. Noua variantă Delta s-ar putea transmite prin simpla trecere pe lângă un purtător de virus chiar şi fără contact fizic.

Ştirea face ca oraşul Shenzhen, adiacent centrului industrial Guangzhou, al treilea cel mai mare port de marfă din lume, să fie sub o presiune extraordinară.

Potrivit raportului oficial al Partidului Comunist Chinez din 21 iunie, o transmitere a virusului Delta de generaţia a patra a avut loc în doar 14 secunde.

În înregistrările camerelor de supraveghere publicate, purtătorul virusului Delta din generaţia a treia, Huang şi purtătorul virusului Delta din generaţia a patra, Lu, au mâncat separat în acelaşi restaurant în aceeaşi zi şi au intrat în aceeaşi baie. Au trecut unul pe lângă altul pe coridorul de intrare la toaletă şi au petrecut doar 14 secunde în acelaşi mediu. Nu a existat niciun contact fizic între cele două părţi, şi niciunul dintre ei nu purta mască în acel moment.

Potrivit raportului, o transmitere virală în decurs de 14 secunde în acelaşi mediu este cel mai scurt timp de contact înregistrat până acum în această pandemie.

Feng Zijian, cercetător în cadrul Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, a declarat că recentele focare de virus Wuhan din Guangzhou, Shenzhen şi Dongguan implică toate tulpina Delta.

Contul oficial al Comisiei pentru sănătate din Shenzhen pe platforma Weibo a raportat patru cazuri confirmate de virus Wuhan pe 14, 18 şi 21 iunie.

Începând cu 20 iunie, 38 de cazuri au fost confirmate în rândul pasagerilor unui zbor CA868 care au ajuns la Shenzhen din Johannesburg, Africa de Sud, pe 10 iunie. Toţi aceştia sunt purtători ai variantei Delta a virusului Wuhan, descoperită pentru prima dată în India.

Shenzhen a lansat, de asemenea, un program de test cu acid nucleic pentru toţi locuitorii săi.

Răspândirea rapidă a variantei Delta a pus, de asemenea, Yantian International Container Terminal, al treilea cel mai mare port de marfă din lume după Shanghai şi Singapore, sub o presiune extraordinară. După multe cazuri asimptomatice de infecţie cu virusul Wuhan în cartierul Yantian din Shenzhen, portul Yantian a fost închis.

Maersk, cea mai mare companie mondială de transport maritim de containere, a declarat pe 17 iunie: „Blocarea de câteva săptămâni a portului Yantian a perturbat puternic lanţul global de aprovizionare. Iar blocarea comerţului global este omniprezentă din cauza pandemiei COVID-19.”

Navele care aşteptau să fie încărcate cu marfă cu destinaţia America de Nord, Europa şi alte ţări occidentale au trebuit să acosteze în afara oraşului Shenzhen şi Hong Kong, formându-se o coadă de aşteptare care a durat 16 zile.

Deşi portul Yantian a reluat operaţiunile normale pe 24 iunie, industria a estimat că cele 750.000 de containere care aşteaptă vor fi deblocate în circa 82 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe