China trimite 28 de avioane de luptă în Taiwan, după comunicatul NATO la adresa regimului

China, Taiwanul, precum şi strâmtoarea Taiwan.
China, Taiwanul, precum şi strâmtoarea Taiwan. (Sursa: CIA)
A.P.
16.06.2021

China a trimis un număr record de avioane de vânătoare în zona de identificare a Taiwan-ului - 28, după ce, luni, NATO a emis un comunicat care, pentru prima dată, a etichetat China drept o „provocare” de securitate centrală pentru alianţa militară şi pentru ordinea globală stabilă.

Deşi China a efectuat zilnic, în ultimul an, zboruri cu avioane de vânătoare şi bombardiere în spaţiul aerian contestat al Taiwan-ului, noul incident are loc în timp ce Joe Biden se află în Europa îndemnând aliaţii SUA să formeze un front unit mai dur împotriva Beijing-ului.

În martie, armata Chinei a trimis la un moment dat un număr record de 20 de avioane, care includeau patru bombardiere cu capacitate nucleară. Însă cele 28 de avioane trimise marţi marchează cea mai mare incursiune de când Ministerul Apărării din Taiwan a început să ţină evidenţa publică a incursiunilor.

Potrivit AP, forţele "includeau diverse tipuri de avioane de luptă, inclusiv 14 avioane J-16 şi şase avioane J-11, precum şi bombardiere". În plus, raportul a menţionat că „demonstraţia de forţă a Chinei are loc după ce liderii G7 au emis duminică o declaraţie prin care solicită o rezolvare paşnică a problemelor din strâmtoarea Taiwanului şi au subliniat importanţa păcii şi stabilităţii”.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a criticat, marţi, naţiunile G7, spunând că „interferează în mod deliberat în afacerile interne ale Chinei”. El a adăugat: „Hotărârea Chinei de a proteja suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare este neclintită”.

Comunicatul ulterior al NATO a fost şi mai contondent, denunţând „comportamentul asertiv al Chinei, care reprezintă provocări sistemice pentru ordinea internaţională bazată pe reguli şi pentru domeniile relevante pentru securitatea Alianţei”.

Această nouă incursiune a forţelor armate chineze este, fără îndoială, gândită să fie un „răspuns” suplimentar adresat puterilor occidentale, care definesc din ce în ce mai precis noua prioritate globală de securitate ca fiind „confruntarea” cu un regim comunist chinez în plină expansiune.

De asemenea, incidentul are loc la scurt timp după ce un grup de nave militare americane a intrat, marţi, în Marea Chinei de Sud. Grupul de nave de sprijin al portavionului USS Ronald Reagan este însoţit de crucişătorul cu rachete ghidate USS Shiloh şi de distrugătorul cu rachete ghidate USS Halsey. Navele au intrat marţi în apele foarte disputate ale Mării Chinei de Sud, pentru a efectua o operaţiune de securitate maritimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor