Chişinăul va cere un preţ corect în negocierile cu Gazprom. Ion Sturza: Autorităţile nu trebuie să cedeze presiunilor ruseşti

(europaliberă.org)

Republica Moldova va cere un preţ corect în negocierile cu Gazprom, a declarat luni, 25 octombrie, într-o conferinţă de presă ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu, care urmează să se deplaseze miercuri la Sankt Petersburg pentru o nouă rundă de negocieri cu Andrei Miller, directorul concernului energetic de stat din Rusia, transmite Radio Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, purtătorul de cuvânt Serghei Kuprianov a declarat că Gazprom a ameninţat Chişinăul că va sista livrările de gaz dacă R. Moldova nu achită plăţile restante şi nu prelungeşte contractul pentru decembrie.

Kuprianov a subliniat că R. Moldova datorează concernului energetic rusesc 433 de milioane de dolari, dar că datoria a urcat la 709 milioane de dolari, din cauza penalităţilor. Acesta a susţinut că nu se ştie din ce motive reprezentanţii Moldovei nu recunosc datoria acumulată.

Fostul premier moldovean Ion Sturza consideră că Rusia foloseşte actuala criză a gazelor pentru rezolvarea problemelor sale geopolitice. Criza va trece, însă R. Moldova trebuie să aibă răbdare maxim câteva luni şi să nu cedeze presiunilor ruseşti.

„Astăzi există posibilitatea de a procura gazul prin revers din zona balcanică sau direct din Ucraina, prin revers din Europa şi miracolul, până la urmă, mult aşteptatul gazoduct Ungheni-Chişinău este astăzi tehnic funcţional şi plin cu gaz. Deci avem opţiuni tehnice, trebuie să mai avem şi opţiunile comerciale”, a adăugat Sturza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru 30 de zile. Guvernul a solicitat această măsură pentru a putea achiziţiona rapid gaze din surse alternative, din cauză că Gazprom nu mai livrează cantităţi suficiente pentru asigurarea consumului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe