Cinci state victime ale deportărilor staliniste cer Rusiei despăgubiri

Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia şi Lituania au condamnat, marţi, împreună, deportările masive ale cetăţenilor lor în Siberia începând cu anii '40 şi au cerut Rusiei să recunoască aceste crime şi să ofere compensaţii celor afectaţi sau familiilor acestora.
Deportările pe timpul sovieticilor.
Deportările pe timpul sovieticilor. (youtube.)

Miniştrii de justiţie din Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia şi Lituania au amintit într-un comunicat comun ”drama umană” a celor deportaţi din cauza opoziţiei lor faţă de regimul comunist şi au condamnat ”crimele laşe comise de regimurile totalitare”, notează Agerpres, citând agenţia EFE.

”Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime şi continuă o retorică ce neagă crimele comise şi glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile şi acţiunile lor”, se mai menţionează în comunicat.

Cei cinci miniştri au difuzat acest text în ziua în care se marchează 75 de ani de când au început deportările masive către Siberia şi alte regiuni izolate ale URSS, modalitate prin care autorităţile sovietice au îndepărtat disidenţii din ţările lor de origine, uneori împreună cu întreaga lor familie, pentru a elimina astfel orice opoziţie faţă de autorităţile pe care Moscova le-a instalat în aceste ţări după semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.

”Cei deportaţi erau transportaţi în condiţii inumane, în vagoane supraîncărcate şi folosite în mod normal la transportul de bovine, astfel că mulţi bebeluşi, copii şi bătrâni mureau înainte de a ajunge la destinaţie”, arată în text oficialii acestor cinci state ocupate de Armata Roşie în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cele trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, s-au desfăşurat marţi acţiuni de comemorare a deportărilor masive din timpul ocupaţiei sovietice, deportări care au diminuat semnificativ populaţia acestor ţări, devenite republici sovietice în perioada postbelică şi care şi-au obţinut independenţa abia după destrămarea URSS.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a alăturat campaniei de comemorare şi a participat la o manifestare desfăşurată lângă un monument din Vilnius ridicat în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. Şefa statului lituanian a deschis lectura numelor celor 22.000 de lituanieni deportaţi în Siberia, lectură ce se va încheia miercuri în jurul prânzului.

Se estimează că peste 250.000 de estoni, letoni şi lituanieni au căzut victime ale deportărilor începute în dimineaţă zilei de 14 iunie 1941. Din Polonia au fost deportaţi circa 330.000 de polonezi, evrei, ucraineni şi bieloruşi.

”A fost o crimă împotriva umanităţii”, a spus ministrul eston al Justiţiei, Urmas Reinsalu, în timpul unei manifestări desfăşurate în Piaţa Independenţei din Tallinn. În capitala estonă urmează să fie ridicat un monument pe care vor fi inscripţionate numele celor care au fost ucişi în timpul ocupaţiei sovietice.