Cioloş o pune la punct pe Birchall: Invocă "greaua moştenire" pentru a-şi ascunde propriile greşeli

La scurt timp după ce ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a acuzat Guvernul Cioloş că a întârziat pregătirea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a venit şi replica tehnocraţilor.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Printr-o serie de "declaraţii publice neadevărate" şi recurgând la un "gest neelegant", ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, încearcă să dea vina pe fostul Guvern, pentru a-şi ascunde "propriile întârzieri şi inacţiuni" în pregătirea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, au atras atenţia, într-un comunicat de presă, fostul premier Dacian Cioloş şi fostul său şef de Cancelarie Dragoş Tudorache.

Afirmaţiile doamnei ministru Birchall arată încă odată cum actualul Guvern îşi scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă 'grea moştenire' pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern (...). Doamna ministru Ana Birchall încearcă, prin declaraţii publice neadevărate, să inducă o percepţie falsă asupra activităţii Guvernului din 2016, ascunzând astfel propriile întârzieri şi inacţiuni.

Este un gest neelegant, având în vedere că doamna Ana Birchall a participat şi a fost informată, pe parcursul anului 2016, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, de calendarul şi măsurile luate de fostul executiv pentru pregătirea preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE", se arată în comunicatul citat.

Cum stă de fapt treaba

Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache au remarcat că Guvernul Grindeanu a înfiinţat un Consiliu Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE, care este, de fapt, o recomandare a Guvernului Cioloş dintr-un document înmânat actualei echipe de la Palatul Victoria.

Potrivit celor doi tehnocraţi, recomandarea se regăseşte în documentele elaborate de Unitatea de pregătire a preşedinţiei Consiliului UE, care a funcţionat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Cioloş.

„Această unitate a fost mutată de actualul Guvern odată cu desfiinţarea Cancelariei Prim-Ministrului, la începutul acestui an, transferând această responsabilitate noului ministru delegat pentru Afaceri Europene din MAE. De la mutarea UPPCUE şi decizia de înfiinţare a unui nou organism Interministerial au trecut câteva luni, întârziere care nu poate fi imputată fostului guvern, care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de acţiune pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019”, au arătat Cioloş şi Tudorache.

Planul de acţiune adoptat în decembrie 2016 este un document care cuprinde descrierea rolului şi atribuţiilor unei preşedinţii a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a preşedinţiei României la Consiliul UE pe care a parcurs-o fostul Guvern, a perspectivei elaborării Programului trio-ului de preşedinţii din care face parte România, precum şi a programului preşedinţiei României a Consiliului UE.

„Documentul conţine o evaluare a resurselor necesare şi sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani”, au explicat fostul premier şi fostul său şef de Cancelarie.

De altfel, cei doi au atras atenţia că fostul Guvern a lansat şi o serie de dezbateri publice pe tema preşedinţiei Consiliului UE, acestea debutând cu un eveniment în 24 octombrie 2016, la care a participat şi Ana Birchall.

„În plus, Guvernul condus de Dacian Cioloş a lăsat finalizat şi a predat actualului Guvern un Masterplan complet de acţiuni prioritare detaliate pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE”, mai afirmă Cioloş şi Tudorache.

Pentru a citi declaraţiile ministrului Ana Birchall intraţi aici.