Civilizaţii preistorice: giganţii şi măştile lor din Puma Punku

Mască gigantică din piatră descoperită în Bolivia.
Mască gigantică din piatră descoperită în Bolivia. (Project Avalon.)

O echipă de cercetători şi arheologi condusă de germanul Klaus Dona a studiat oraşul antic Tiahuanaco, Bolivia, care ar fi fost distrus cu cel puţin 4.000 de ani în urmă, când se crede că un asteroid masiv ar fi lovit zona Argentinei de azi, conform Projectavalon.

Multe din ruinele oraşului încă se pot vedea clar, puţin erodate de vremuri. Tiahuanaco este un oraş uimitor, în parte datorită faptului că cei care l-au construit au dat dovadă de o tehnologie foarte avansată în folosirea uneltelor cât şi de cunoştinţe de astrologie.

Oraşul Tiahuanaco a fost studiat de către cercetătorul italian Giancarlo Bonfati. Studiile acestuia au relatat că aşa numită Poartă a Soarelui, o arcadă minuţios decorată, care a rămas în picioare printre celalalte ruine, conţine o reprezentare a Calendarului Venusian, bazat pe un ciclu ce face parte din calendarul Maya.

Civilizaţia Inca susţinea că aici a fost leagănul civilizaţiei sale.

În Tiahuanaco există o terasă cunoscută drept Puma Punku, ”Tunelul Pumei”, iar multe din descoperirile ce au avut loc aici nu au ajuns încă în paginile cărţilor de specialitate.

Excavaţiile făcute de echipa lui Dona au adus la suprafaţă printre altele un craniu gigantic, deformat în forma unui ou. Studiile au sugerat că forma acestuia este naturală. Dar vârful craniului nu are cele trei plăci de os prezente la craniul unui Homo Sapiens. Aproape de primul loc al săpăturilor, s-au putut găsi mai multe schelete cu o înălţime de 2,6 metri şi alte cranii gigantice cu aceeaşi formă alungită.

De altfel Puma Puktu nu este singurul loc în care au fost găsite schelete ale unor giganţi.

Vechiul Testament spune o poveste în care un David mic îl înfrânge pe gigantul Goliat, folosind numai o praştie. Un ciob mic de sticlă a fost descoperit în 2005, în Israel, de arheologii de la Universitatea Tell es-Safi. Pe el sunt inscripţionate cuvintele "Alwt şi Wlt", care, potrivit profesorului Aaron Demsky, coincid cu numele lui Goliat. Studiile confirmă că inscripţia a fost făcută în jurul anului 950 î.Hr., ceea ce ar plasa evenimentul în intervalul de 70 de ani în care cercetătorii cred că a avut loc această luptă istorică.

Schelete asemănătoare celor umane, găsite în apropiere de sudul Chinei, dezvăluie existenţa unor oameni uriaşi ce aveau şase degete la fiecare mână. Această caracteristică polidactilă pare să fi fost un tipar obişnuit la această specie de oameni, după cum au arătat şi alte exemple. În Georgia au fost găsite schelete de bărbaţi de 2,75 şi 3 metri înălţime, care aveau şi ei şase degete la mâini şi picioare.

Referiri la giganţi ne-au fost transmise încă din antichitate. În pasajele biblice se menţionează existenţa acestora iar Samuel 21:20 observă acest fenomen legat de prezenţa unui deget în plus: "Într-o altă bătălie, care a avut loc la Gat, exista un uriaş care avea şase degete la fiecare mână şi şase degete la fiecare picior - douăzeci şi patru în total".

Cercetările de la Puma Puktu au scos la suprafaţă mai multe relicve, printre care şi patru măşti gigantice din piatră dură. Mărimea lor este potrivită umanoizilor de 2,6 metri, fiind prea mare pentru oamenii obişnuiţi. Inscripţiile de pe ele sunt splendide dar foarte de greu de realizat, susţin cercetătorii. În locul ochilor, măştile au două pietre albastre şi conţin simboluri descoperite în mai multe culturi de pe glob. Piatra din care au fost făcute este foarte grea şi dură, ceea ce face operaţiunea de slefuire mult mai dificilă şi complicată.