Clienţii de publicitate, îndemnaţi să-şi retragă reclamele de la televiziunile ce "subminează statul de drept"

Frontline Club atrage atenţia companiilor ce plătesc publicitate la RTV, Antena 3 şi B1 Tv că banii lor se duc în finanţarea unor campanii de manipulare care subminează statul de drept.
Miting organizat de Antene, Piaţa Constituţiei, 19 februarie 2016. În imagine Mircea Badea
Miting organizat de Antene, Piaţa Constituţiei, 19 februarie 2016. În imagine Mircea Badea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Frontline Club Bucharest a emis o scrisoare deschisă prin care îndeamnă clienţii de publicitate să întrerupă contractele de publicitate cu televiziunile România TV, Antena 3 şi B1 TV, pe motiv că acestea au difuzat informaţii false, denigratoare, de natură de a dezinforma şi manipula în mod grav opinia publică.

"Considerăm că boicotarea celor trei televiziuni mai sus amintite şi redirecţionarea bugetelor media către instituţii de presă independente ar face un serviciu inestimabil societăţii, ajutând la informarea corectă a cetăţenilor", transmit reprezentanţii Frontline, asociaţie care sprijină jurnalismul independent şi organizează periodic dezbateri pe teme de maximă actualitate pentru societatea românească.

Amintim că, potrivit Hotnews, la finele anului 2015, în contextul Colectiv, asociaţia a primit un premiu pentru activitatea sa de voluntariat, din partea IAA, asociaţia industriei de comunicare din România.

Redăm conţinutul scrisorii deschise:

"​​Stimate doamne, stimaţi domni,

Ca urmare a modului în care au fost relatate protestele desfăşurate în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară în seara de duminică, 22 ianuarie 2017, de către televiziunile România Tv, Antena 3 şi B1TV, a informaţiilor false, denigratoare, de natură de a dezinforma şi manipula în mod grav opinia publică transmise de către grupul celor trei instituţii media, facem apel la întreruperea contractelor de publicitate cu televiziunile mai sus menţionate.

Iniţiem acest demers întrucât banii obţinuţi din contractele de publicitate finanţează campaniile de manipulare a opiniei publice, purtate în interesul unor indivizi corupţi, mulţi dintre ei cu condamnări penale şi sunt campanii care subminează statul de drept.

Considerăm că boicotarea celor trei televiziuni mai sus amintite şi redirecţionarea bugetelor media către instituţii de presă independente ar face un serviciu inestimabil societăţii, ajutând la informarea corectă a cetăţenilor. Totodată, sprijinind presa independentă, puteţi ajuta la îmbunătăţirea calităţii presei româneşti. Vă amintim că în acest moment puţinele instituţii de presă care lucrează în mod real pentru informarea cetăţenilor se luptă, în cele mai multe cazuri, pentru supravieţuire iar jurnaliştii sunt plătiţi adesea cu salariul minim pe economie. Ei au cu adevărat nevoie de vizibilitate şi fonduri pentru continuarea activităţii lor.

În speranţa că veţi da curs demersului nostru,

Raluca Feher,

Preşedinte Asociaţia Frontline Club Bucharest

Reacţiile la acest demers nu au întârziat să apară:

"Asta poate fi o formă de boicot, pe care fiecare o poate aplica. Să refuzăm să mai cumpărăm produse cărora li se face publicitate la televiziunile care manipulează, mistifică adevărul, instigă, mint sau calomniază. Însă dincolo de asta, trebuie făcut ceva şi în privinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, una dintre cele mai profund toxice instituţii. Efectele noncombatului CNA nu se văd acum, imediat, se vor vedea în timp, când generaţiile viitoare vor fi mutilate moral", scrie, pe Facebook, jurnalista Emilia Şercan, cea care a demascat plagiatele a numeroşi politicieni.

Reamintim în context că, în aceste zile, peste 27.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer furnizorilor lor de servicii de televiziune să scoată din grila de programe posturile Antena 3 şi RTV, pe motiv că acestea dezinformează şi manipulează grav.

Petiţia, care poate fi accesată aici, va fi înaintată către furnizorii de servicii de televiziune.