Raluca Prună îl "concediază" pe Ciorbea

Argumentele invocate de Avocatul Poporului pentru atacarea legii care le interzice condamnaţilor penal accesul în guvern nu sunt deloc convingătoare, a declarat Raluca Prună, precizând că a semnat şi ea petiţia "Victor Ciorbea, eşti concediat!"
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a semnat şi ea, alături de alte peste 124.000 de persoane petiţia online prin care cetăţenii îi cer demisia lui Victor Ciorbea. Petiţia a "explodat" în mediul online, strângând mii după mii de semnături după ce Ciorbea a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate să facă parte din Guvern.

"Există o petiţie care s-a făcut şi pe care eu însămi am semnat-o. Eu nu înţeleg de ce dintr-o dată discutăm despre o lege din 2001, care până acum nu a ridicat nici un fel de problemă şi am citit nu cu foarte multă atenţie, trebuie să spun, dar din ce am citit despre argumentele invocate de Avocatul Poporului, inclusiv despre una din cauzele CEDO pe care domnia să le invocă în formularea argumentelor, trebuie să spun că pe mine nu mă conving deloc.", a declarat Raluca Prună la RFI

Potrivit fostului ministru, cazul din jurisprudenţa CEDO invocat de Ciorbea este invocat greşit:

"În cazul CEDO se vorbeşte despre o persoană din Grecia, care a fost condamnată pentru că a refuzat din motive religioase să-şi execute serviciul militar.

Or, Avocatul Poporului în argumentul pe care eu l-am citit invocă în mod greşit acest caz, spunând că este vorba de infracţiuni săvârşite din culpă sau cu intenţie. Deci este un tip de argument invocat greşit, este o grabă pe care eu nu o înţeleg şi de altfel pot să remarc că în multe alte situaţii în care Avocatul Poporului ca instituţie, eu nu vorbesc de persoane, eu vorbesc ca instituţie, ar fi trebuit poate să sesizeze Curtea Constituţională, nu a făcut-o şi o face acum. Este regretabil", a precizat Prună.

Întrebată dacă argumentele Avocatului Poporului sunt "beton", aşa cum a susţinut Victor Ciorbea, Prună a declarat că:

"Eu ca jurist spun că nu sunt deloc beton şi de altfel jurişti mai buni decât mine s-au manifestat în spaţiul public şi au zis că argumentele sunt destul de slabe. Aşteptăm să vedem ce spune Curtea şi trebuie să mai spun că inclusiv poziţia Avocatului Poporului şi aici vorbesc de persoană, în situaţii similare în faţa Curţii a fost exact contrariul a ceea ce domnia sa a susţinut ieri prin depunerea acestei sesizări la Curte. Deci asistăm la o schimbare de practică a însuşi Avocatului Poporului", a adăugat fostul ministru.

Reamintim că peste 124 de mii de persoane au semnat o peţite online prin care i se cere lui Victor Ciorbea să-şi părăsească postul pentru a lăsa pe cineva care pune pe primul loc interesul cetăţenilor. Valul de nemulţumire contra lui Ciorbea a fost stârnit de faptul că acesta a atacat la CCR legea care le interzice condamnaţilor penal să acceadă în Guvern, lege care i-a blocat lui Dragnea accesul spre postul de premier.