Comandant militar de rang înalt al Hezbollah ucis în Siria. Israelul suspectat de implicare

Mustafa Badreddine, comandant de rang înalt al Hezbollah, a fost ucis în Siria, a anunţat grupul libanez militant. El a condus forţele Hezbollah ce luptă în Siria alături de forţele guvernului Assad.
Mustafa Badreddine, un comandant de top al Hezbollah.
Mustafa Badreddine, un comandant de top al Hezbollah. (Captură Foto)

Anunţând moartea lui Mustafa Badreddine, unul dintre comandanţii săi militari, Hezbollah a susţinut într-o declaraţie că “marele lider jihadist” a fost ucis în luptele din Siria.

Al-Mayadeen TV, care este apropiat de grupul libanez, a susţinut că Badreddine a fost ucis într-un atac aerian israelian marţi noaptea. În acelaşi timp, Hezbollah a susţinut că jihadistul a fost ucis într-o “mare explozie” ce a vizat una dintre bazele sale, în apropierea aeroportului internaţional din Damasc.

Grupul militant şiit a susţinut că încearcă să “definească natura exploziei şi cauza sa, dacă a fost rezultatul unui atac aerian, sau a unuia cu rachetă sau piese de artilerie”.

În plus, Hezbollah nu a comentat despre momentul în care a murit comandantul. Israelul a atacat ţinte din Siria în timpul celor cinci ani de război în ţara arabă, dar nu a confirmat că a avut un rol în moartea lui Badreddine.

Badreddine a fost responsabil pentru operaţiunile militare ale Hezbollah în Siria, unde grupul este un susţinător major al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Badreddine a ocupat această poziţie în 2008, după ce predecesorul său Imad Mughniyeh a fost ucis într-un asasinat cu o maşină capcană în Damasc. Israelul a fost suspectat de uciderea lui Mughniyeh.

De asemenea, Badreddine, în vârstă de 55 de ani, a fost unul dintre cei cinci suspecţi acuzaţi de un tribunal ONU de implicare în asasinarea din 2005 a fostului premier libanez Rafik Hariri. În acel atac au mai murit alte 22 de persoane. Procesul a început anul trecut şi este în desfăşurare.

Trezoreria SUA a aplicat sancţiuni împotriva lui Badreddine şi a altor câţiva membri din conducerea Hezbollah în 2012, ca urmaree a sprijinului grupului pentru regimul lui Assad şi pentru rolul său în activităţi teroriste.

SUA şi Uniunea Europeană privesc aripa militară a Hezbollah ca un grup terorist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe