Comisia de muncă a Senatului, undă verde pentru Legea salarizării unitare

Controversata lege a salarizării, criticată de numeroase blocuri sindicale, de opoziţie, de instituţii internaţionale, specialişti etc. a trecut joi de Comisia de muncă a Senatului şi va ajunge la vot în plen.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Comisia de muncă a Senatului a adoptat joi seara un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege a salarizării, relatează Hotnews.

Raportul de admitere, adoptat după trei zile şi mai bine de 25 de ore de dezbatere, a întrunit 6 voturi "pentru" (PSD şi UDMR), 1 vot "împotrivă" (USR) şi 4 abţineri (PNL şi PMP).

Printre amendamente se numără majorări salariale pentru angajaţii Gărzilor de mediu, ai Consiliului Legislativ, ai ANI şi ai ANAF, pentru primari şi viceprimari, precum şi pentru cei din domeniul Educaţiei.

Prezentă la dezbateri, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, le-a mulţumit tuturor, inclusiv opoziţiei "pentru că au avut câteva amendamente foarte bune de natură să corecteze legea astfel încât să iasă o lege cât mai corectă, cât mai bună din Parlament".

Raportul comisiei va fi trimis plenului Senatului pentru dezbatere şi vot final, lucru care se va întâmpla cel mai probabil luni.

For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 iulie 2017.

Reamintim că legea salarizării unitare a stârnit numeroase critici ale salariaţilor din domeniu - mulţi dintre ei acuzând discriminări, reduceri salariale, incoerenţe în textul legii etc. - şi îngrijorarea unor instituţii precum FMI şi CE, îngrijorarea vizând nesustenabilitatea acestei legi.