Comisiile de buget-finanţe au adoptat proiectul de lege al bugetului de stat

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)
Loredana Diacu
30.11.2013

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat vineri proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2014, cu 23 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două abţineri. Au fost votate o serie de amendamente care vizează redistribuiri de sume, dar şi majorări de bugete, sumele suplimentare fiind luate din bugetul de acţiuni generale, gestionat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Amendamentele aprobate de comisiile parlamentare vizează suplimentarea cu 59,6 milioane de lei a bugetelor unor ordonatori principali de credite, aceşti bani fiind diminuaţi de la bugetul de acţiuni generale al MFP, a precizat pentru Agerpres secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina.

Ultimele bugete aprobate vineri în Parlament au fost cele două bugete gestionate de MFP, respectiv bugetul propriu al ministerului şi bugetul de acţiuni generale.

Bugetul propriu al MFP creşte în 2014 faţă de 2013, datorită majorării capitolului "Alte cheltuieli", de la 187 milioane lei la 653 milioane lei, pentru includerea unor fonduri destinate plăţii de despăgubiri, a declarat Ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

Liviu Voinea le-a mulţumit membrilor comisiilor "pentru aprobarea bugetului în forma propusă de Guvern" şi, în mod special, pentru eforturile depuse în ultimele trei zile, cât au durat dezbaterile.

Proiectul bugetului pe 2014 urmează să intre în 3 decembrie în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului, liderii USL declarând ca parlamentarii nu vor pleca în vacanţă până ce bugetul nu este aprobat.

„Soarta” legii bugetului este una incertă. Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că va trimite legea înapoi în Parlament dacă nu se renunta la introducerea accizei pe carburanţi impusă de Guvern, considerand "birul pe benzina" o noua gaselnita a USL-ului de a-si finanta campaniile electorale de anul viitor.

De partea sa, ministrul Liviu Voinea explică ţării ca acciza e benefică, contribuind la „evitarea deflaţiei.” În plus, arată Voinea, calmarea situaţiei din Iran a dus la scăderea preţului ţiţeiului ceea ce va face ca preţul la pompă al carburanţilor să nu crească foarte mult.

Teoriile sale au avut însă un efect contrar celui scontat, Voinea reuşind să obţină doar replici de un sarcasm suculent, teoriile sale fiind considerate, în cel mai bun caz, fantasme din categoria „Alice în ţara minunilor.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor