Senatul vrea salarii mari pentru edilii locali

(senat.ro)
Loredana Diacu
28.11.2013

Nu sunt bani pentru creşteri salariale, le-a zis Nicolăescu medicilor când se pregăteau de grevă. "De unde să scoatem bani, să-i reinventăm?" Nu sunt bani pentru profesori şi profesoare şi cică nici pensiile nu se mai indexează, zice Ponta, dacă Băsescu refuză să promulge bugetul USL. Nu sunt bani pentru alocaţiile copiilor, nu sunt bani pentru nimic. Guvernul are "goluri la buget". Şi totuşi, în ciuda golurilor şi deflaţiei anunţate de Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, pentru edilii locali se mai găseşte ceva, căci vin alegerile şi primarii sunt foarte-foarte importanţi.

Senatul a decis joi, cu 65 de voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi 6 abţineri majorarea salariilor aleşilor din teritoriu cu un procent cuprins între 2% şi 30%.

Iniţiativa legislativă a fost propusă de un grup de senatori USL şi UDMR. Printre iniţiatorii proiectului se numără parlamentarii Ecaterina Andronescu, Ioan Chelaru, Tudor Chiuariu, Alexandru Cordoş, Ioan Deneş, Petru Filip, Eugen Durbacă, Gabriela Firea, Mircea Geoană, Toni Greblă, Şerban Mihăilescu, Darius Vâlcov

Senatul a dezbătut acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Conform proiectului, cea mai mare indemnizaţie din administraţia publică locală va reveni primarului general al Capitalei: 7.643 lei, urmat de viceprimarul Capitalei cu 6.390 lei. Salariile preşedinţilor de CJ vor fi cuprinse între 6.578 şi 6.612, în funcţie de populaţia judeţului. Salariile primarilor de municipiu vor fi cuprinse între 5.092 şi 6.333, în funcţie de categoria de oraş, a primarilor de oraşe între 4.642 şi 4.909 lei iar a primarilor de comună între 3.331 şi 4.012 lei, informează România Liberă.

Salariile în sine nu ar fi mari, există manageri de firme private care câştigă mult mai mult decât câştigă un primar. Mărirea este însă obscenă în contextul în care guvernul vrea să crească alocaţia copiilor cu nici 2 lei iar salariile bugetarilor sunt la pământ. Este obscenă în contextul în care se pun taxe pe semne de circulaţie fiindcă ţara n-are bani, concomitent cu mărirea salariilor baronilor locali. În atari condiţii, demersul sună a măsură cu iz electoral "sprijiniţi-ne în alegeri şi vom avea grijă de voi".

Conform publicaţiei Gândul, iniţiativa legislativă, deşi a fost adoptată, nu a fost susţinută de Guvern, din motive financiare.

Până şi în plenul senatului s-au ridicat voci care au realizat ridicolul acestei măsuri:

"Asta înseamnă că vrei să-ţi serveşti clientela politică. Este o greşeală principială şi morală", a declarat liberalul Ioan Ghişe.

Critici la adresa acestei propuneri au venit şi din partea opoziţiei, senatorul PDL Dumitru Oprea subliniind faptul că se face o favoare edililor locali în detrimentul copiilor.

"Cei care votează aşa ceva sunt aceiaşi care s-au opus unei sute de lei date copiilor pentru after-school, sumei de 11 lei de la cei 42 de lei pentru alocaţie, iar acum se gândesc la primari cum să ia cel mai mare salariu şi decât preşedintele şi premierul ţării. Dacă-s la putere, nu contează, dăm la ai noştri care ne ţin acolo. Nu e fair-play", a spus Oprea, în plen.

Char şi liderul conservatorilor, Dumitru Pelican, a criticat iniţiativa legislativă a colegilor din USL.

"Avem nişte priorităţi: dascălii, copiii, persoanele cu handicap. Vin alegerile europarlamentare, dar nu pot să orbesc într-atât încât să nu văd că e un lobby pe faţă care ne îndeamnă la decenţă. Chiar nu mai avem teamă de ridicol? Pledoarie, pledoarie, dar fără gesturi care înseamnă lipsă de decenţă", a spus senatorul.

Soarta proiectului va fi decisă de către Camera Deputaţilor, căreia îi revine votul final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor