Companie israeliană: sistemele S-300 ruseşti sunt operaţionale în Siria

Lansator de rachete S-300.
Lansator de rachete S-300. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

O companie israeliană de imagistică din satelit - ImageSat Internaţional (iSi) - susţine că în Siria au fost amplasate trei lansatoare pentru sistemele de rachete de suprafaţă S-300 realizate în Rusia.

"Datorită tensiunii regionale actuale şi a poziţiei detectate a lansatoarelor, este posibil ca acest lucru să indice o creştere a nivelului operaţional, dar în prezent nu este clar de ce un singur lansator este acoperit de o plasă de camuflaj. Situaţia este neobişnuită şi ridică semne de întrebare cu privire la nivelul operaţional al întregii baterii şi în special al lansatorului acoperit şi pliat", a apreciat compania.

Potrivit iSi, presupusul amplasament este situat în nord-vestul oraşului Masyaf.

Nici Rusia, nici Siria nu au comentat încă dezvăluirile.

Israelul şi Siria s-au angajat în mod repetat în atacuri, cel mai recent fiind un bombardament efectuat de aviaţia israeliană, care a durat două zile (20-21 ianuarie), lovind ceea ce Tel Aviv a descris ca fiind ţinte iraniene în vecinătatea Aeroportului Internaţional Damasc.

La începutul lunii octombrie, Rusia a finalizat livrarea sistemelor S-300 către Siria, incluzând patru lansatoare.

Într-un discurs televizat din septembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat "măsuri de îmbunătăţire a securităţii militarilor ruşi în Siria", după ce forţele aeriene israeliene au folosit un Il-20 drept scut în timp ce atacau ţinte siriene.

Şoigu a declarat că Moscova va furniza Damascului sisteme de apărare aeriană S-300 în două săptămâni ca răspuns la rolul jucat de israelieni în prăbuşirea avionului Il-20, care a dus la moartea piloţilor ruşi aflaţi la bord.

Sistemele S-300 reprezintă o problemă deosebită pentru israelieni deoarece singurele avioane de luptă capabile să evite radarele acestora sunt cele de clasă Stealth.

Ca răspuns la evoluţia tensiunilor, Israelul a comandat deja 50 de aparate de vânătoare F-35, deşi producţia de masă a modelului este întârziată din cauza unor probleme tehnice care trenează de mai mulţi ani.