Complexul Energetic Oltenia renunţă la o licitaţie, pentru a vinde cărbune sub preţul de cost

Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. În imagine, Laurenţiu Ciurel, dir. la Complexul Energetic Oltenia
Ministerul Economiei, conferinţă de presă susţinută de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. În imagine, Laurenţiu Ciurel, dir. la Complexul Energetic Oltenia (Epoch Times România)

Aflat în pragul insolvenţei, Complexul Energetic Oltenia (CEO) îşi permite încă luxul de a face afaceri proaste. La finele anului 2014, an în care CE Oltenia a avut sute de milioane de lei pierdere, managementul societăţii a renunţat să participe la o licitaţie organizată de autorităţile din Serbia pentru a achiziţiona doua milioane de tone de lignit, la un preţ foarte bun, relatează Hotnews.

În schimb, CE Oltenia, a ales să vândă 1,2 milioane de tone de lignit la un preţ de aproape trei ori mai mic decât ar fi obţinut la licitaţia din Serbia unui SRL înfiinţat cu trei săptămâni înainte de licitaţia organizat de sârbi, licitaţie câştigată, surpriză, de un consorţiu format din două firme sârbeşti şi respectivul SRL.

Consorţiul câştigător al licitaţiei organizate de sârbi este format din BVA COAL SRL Constanţa, Virom Group din Beograd şi DMB Transport Ltd. Ruma. Potrivit publicaţiei Pandurul, firmele implicate în tranzacţie au legături cu liderii PSD Constanţa, dar şi cu mafia petrolului din ţara vecină.

În consecinţă, SRL-ul, pe nume BVA Coal, înfiinţat pe 23 octombrie 2014 în Constanţa, cumpără lignit de la CE Oltenia cu 13 euro/tonă şi îl revinde în Serbia, în urma licitaţiei la care CE Oltenia a refuzat să participe, cu 36 de euro/tonă.

Reamintim în context că CE Oltenia este condus de Laurenţiu Ciurel, urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, în dosarul privind contractele încheiate de casa de avocatură Şova (în care a fost partener şi premierul Victor Ponta) cu complexele Turceni şi Rovinari.

Pe lângă faptul că CE Oltenia vinde la un preţ de trei ori mai mic faţă de cât ar fi putut obţine, preţul contractat cu SRL-ul constănţean este sub preţul de cost al cărbunelui, care, potrivit unui document obţinut de jurnaliştii de la Pandurul, a fost de 65 lei/tonă, ceea ce înseamnă cam 14,5 euro/tonă. Cu alte cuvinte, CE Oltenia a vândut către BVA Coal, srl-ul constănţean, sub costuri.

Acuzaţi că vând sub preţul de cost, directorii CE Oltenia se apără susţinând că livrările au început în ianuarie 2015, nu decembrie 2014 când a fost semnat contractul şi că în acest an costurile vor scădea la 50 lei/tonă, ceea ce ar însemna cam 11 euro/tonă. Potrivit Hotnews, este însă puţin probabil ca preţul de cost să potă scădea, având în vedere că salariaţii se opun acestor reduceri, săptâmânal, la Târgu Jiu au loc proteste, angajaţii fiind la un pas de greva generală.

Potrivit Pandurul, complexul nu a participat la licitaţie, invocând în presa locală că taxa vamală de 1,5 euro pe tonă este prea mare şi la fel şi bătaia de cap cu transportul. În schimb, managerii complexului au facilitat şi au trimis scrisori de intenţie favorabile SRL-ului constănţean, pentru licitaţia de export a 2 milioane de tone de cărbune în Serbia.

Întrebaţi ulterior de Hotnews.ro de ce nu a participat CE Oltenia direct la licitaţia din Serbia, reprezentanţii societăţii au afirmat că "CE Oltenia nu putea cunoaşte preţul cu care se va câştiga licitaţia, în momentul în care a prezentat oferta". "Licitaţia în Serbia a fost franco-destinatar, astfel încât trebuia ca CE Oltenia să integreze transport feroviar, auto, fluvial pe teritoriul a doua state. CE Oltenia nu posedă autorizaţiile specifice în acest sens. Nu există nicio informaţie oficială cu privire la costul transportului sau preţul cu care s-a câştigat licitaţia în Serbia", arată CE Oltenia.

În privinţa costului de producţie, care, susţine Pandurul a fost, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al CE Oltenia, de 65 de lei, CE Oltenia susţine că preţul mediu de producţie pe toate carierele CEO a fost de cca 54 lei/tonă, argument care potrivit Hotnews, este fals.

"CE Oltenia vorbeşte de preţul din bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 care a fost aprobat, însă cel realizat a fost mai mare: 65 lei/tonă", scrie sursa citată.

Într-un alt comunicat de presă, CE Oltenia susţine că "vânzarea cărbunelui prin contractul încheiat cu firma BVA COAL SRL este extrem de benefică pentru complex.

"Menţionăm că nu a existat niciun fel de presiune din partea membrilor Consiliului de Supraveghere, ministerelor sau altor instituţii care să impună în vreun fel semnarea în condiţii dezavantajoase a acestui contract. Consiliul de Supraveghere s-a exprimat prin a lăsa în sarcina Directoratului să aleagă soluţia cea mai avantajoasă pentru companie", au mai susţinut managerii companiei.

Potrivit Hotnews, contractul cu BVA Coal nu este singura afacere controversată încheiată de CE Oltenia în 2014. Complexul a vândut şi energie electrică la preţuri mult prea mici, ajungâdu-se ca, dintr-o companie considerată rentabilă până în urmă cu câţiva ani, CE Oltenia să se tranforme într-un colos cu datorii uriaşe, ajuns în pragul insolvenţei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne