Conflicte violente între microbiştii britanici şi poliţie în Lille. Rusia îl convoacă pe ambasadorul francez

Poliţia franceză a arestat şi reţinut 36 de microbişti, în principal britanici, în oraşul francez Lille, după ce Rusia a pierdut meciul cu Slovacia. Între timp, Moscova s-a plâns ambasadorului francez în privinţa standardelor duble ale poliţiei din Franţa.
Ciocniri violente între poliţia franceză şi microbiştii britanici în Lille, 15 iunie 2016.
Ciocniri violente între poliţia franceză şi microbiştii britanici în Lille, 15 iunie 2016. (Captură Foto)

Suporterii britanici de pe străzile oraşului Lille, pregătiţi pentru meciul de joi împotriva Ţării Galilor, care are loc în oraşul învecinat Lens, au devenit scandalagii miercuri după ce au aflat că Rusia a fost învinsă cu 2-0 de către Slovacia.

Aproximativ 36 de persoane au fost arestate şi 16 au fost duse miercuri la spital după ce poliţiştii francezi s-au încăierat cu microbiştii britanici, a susţinut poliţia din Lille într-o declaraţie. Forţele de ordine au intervenit miercuri noaptea pentru a dispersa grupurile de microbişti scandalagii şi au folosit gaze lacrimogene şi spray cu piper.

Meciurile din grupa B au fost o provocare pentru poliţia franceză. Violenţele au izbucnit deja înainte şi după meciul Rusiei cu Marea Britanie – implicând localnici din Marsilia şi microbişti ruşi şi britanici.

Ca urmare a scenelor violente provocate de suporterii ruşi pe stadion, Rusia a primit un avertisment final din partea Asociaţiei fotbalului european, UEFA, care a ameninţat că va expulza echipa dacă suporterii ruşi vor deveni violenţi în timpul meciurilor. Puterile UEFA privind pedepsirea comportamentului violent al microbiştilor funcţionează doar în incinta stadioanelor, iar incidentele ce apar în afara stadioanelor cad în sarcina poliţiei.

Imaginile din oraşul francez Lille vor fi probabil folosite de echipa rusă şi de Kremlin, în special după ce Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul francez pentru a se plânge de standardele duble percepute în legătură cu modul în care s-a comportat poliţia franceză cu suporterii violenţi.

Ministerul rus a făcut o aluzie la decizia de marţi a procurorilor din Marsilia de a reţine un autocar plin cu microbişti ruşi timp de 48 ore. Dintre persoanele aflate în autocar, 11 au fost eliberate după puţin timp, în timp ce restul 43 au fost reţinuţi.

“Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul francez Jean-Maurice Ripert”, a declarat ministerul, care a avertizat că “manifestarea suplimentară de sentimente anti-Rusia ... ar putea agrava în mod semnificativ atmosfera relaţiilor ruso-franceze”.

Microbiştii reţinuţi ar putea fi acuzaţi penal sau expulzaţi din Franţa. Kremlinul a declarat că detenţiile sunt nejustificate.

Adresându-se Parlamentului rus, ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat: “Oprirea de către poliţie a unui autocar ce transporta peste 40 de microbişti ruşi a fost un incident complet inacceptabil”.

Poliţia franceză “a cerut ca suporterii să coboare din autocar pentru verificarea documentelor şi pentru identificare”, a declarat Lavrov.

Printre cei reţinuţi în incidentul de marţi cu autocarul s-a aflat şi simpatizantul de extremă dreapta Alexander Şprighin, care conduce asociaţia microbiştilor ruşi.

“Nu putem trece cu vederea faptul că [francezii] încearcă să ignore acţiunile absolut provocatoare ale fanilor altor ţări”, a susţinut Lavrov, făcând o aparentă referire la fanii britanicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport