Conte: Roma are nevoie de "niţel timp" pentru a reduce datoria Italiei

Premierul italian Giuseppe Conte
Premierul italian Giuseppe Conte (Jim Watson/AFP/Getty Images)

În primele sale comentarii către Bruxelles, după ce a redevenit premier, Giuseppe Conte, care acum conduce o coaliţie bizară dintre Partidul Democrat (din establishment) şi Mişcarea Cinque Stelle (oficial anti-establishment), a declarat pentru noul preşedinte al Comisiei Europene că Italia va avea nevoie de „puţin timp” pentru a-şi reduce datoria.

Potrivit FT, Conte i-a declarat Ursulei von der Leyen, şeful Comisiei, că Italia nu va „risca stabilitatea financiară” - cu alte cuvinte nu va risca o altă tulburare a pieţei obligaţiunilor din cauza unui diferend cu Bruxelles-ul, care îi cere să-şi stabilizeze deficitul scăpat de sub control.

În schimb, Conte afirmă că ţara ar trebui să facă investiţii care să o repună pe calea către creşterea economică, deşi nu este clar cum se va realiza concret acest lucru, pe fondul climatului actual, marcat de instabilitate şi recesiune.

"Trebuie să facem investiţii care să ne permită direcţionarea creşterii către reducerea şomajului şi dorim să facem un pact transparent cu UE cu privire la programul nostru", a spus Conte. "Obiectivul nostru este reducerea datoriilor", a afirmat acesta. "Nu spunem că nu dorim ca balanţa să fie în ordine, ci doar vrem să o facem printr-o creştere rezonabilă şi prin investiţii productive".

Există şanse ca Bruxelles-ul să se dovedească mai receptiv de această dată (anul trecut, confruntarea dintre coaliţia anti-establishment şi Bruxelles a generat speculaţii chiar despre posibilitatea ca Italia să părăsească zona euro). În cele din urmă, Bruxelles a cedat permiţând Italiei să îşi facă numărul - deşi, mai târziu a reieşit că estimările ţării erau oricum departe de adevăr şi deficitul bugetar era mult mai mare decât s-a afirmat oficial, potrivit Reuters.

Aşteptările ca negocierile privind cheltuielile publice dintre Roma şi Bruxelles să fie mai uşoare în această toamnă - când va fi întocmit bugetul italian pentru anul viitor - fiind uşurate de numirea lui Roberto Gualtieri, membru veteran al Parlamentului European, în funcţia de ministru al Economiei în Italia. Un alt italian, Paolo Gentiloni, fost prim-ministru şi ministru de Externe, a fost numit săptămâna aceasta comisar european pentru economie de la Bruxelles, de către Ursula von der Leyen.

Anul trecut, coaliţia de la putere în Italia a fost ameninţată de sancţiuni de către Comisie.

Dar, cum mulţi se aşteaptă la un „buget din umbră” în Germania - un stimulent fiscal despre care mulţi analişti consideră că ar ajuta economia europeană, este probabil ca UE să nu rişte să facă ceva care ar putea destabiliza şi a treia cea mai mare economie a blocului.