Continuă atacurile retaliatorii desfăşurate de Turcia şi PKK

Armata turcă la graniţa cu Siria
Armata turcă la graniţa cu Siria (Gokhan Sahin/Getty Images)
Andrei Popescu
08.09.2015

Zeci de avioane turceşti au lovit poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului în noaptea de luni spre marţi, ucigând zeci de luptători militanţi, conform Deutsche Welle.

Între timp, într-un atac cu bombă asupra unui minibus în provincia estică Igdir, în apropierea graniţei cu Azerbaidjan, a fost omorâţi cel puţin 10 ofiţeri de poliţie, a raportat NTV.

Raidurile aeriene din cursul nopţii au avut loc după ce aproximativ 16 soldaţi turci au fost ucişi duminică în sud-estul ţării, care este dominat de kurzi, în cadrul unui atac pentru care a fost învinuit PKK.

Aproximativ 35 de avioane de luptă F-16 şi 18 avioane de luptă F-4 Phantom au participat la această operaţiune, care a vizat zeci de ţinte PKK, conform agenţiei turceşti de ştiri Anadolu.

“Aceşti terorişti trebuie să fie eliminaţi. ... Orice s-ar întâmpla ei trebuie să fie eliminaţi”, a declarat luni premierul turc Ahmet Davutoglu în remarci televizate. “Munţii din această ţară nu trebuie să fie predaţi teroriştilor.”

PKK, care se bucură de un sprijin popular în sud-estul Turciei, este considerat o “organizaţie teroristă” de Turcia, Uniunea Europeană şi SUA.

Un acord de încetare a focului semnat în 2013 a eşuat în această vară după ce guvernul turc a reluat atacurile aeriene asupra taberelor militanţilor, care sunt amplasate într-o regiune montană situată între Turcia şi Irak.

În contextul violenţelor fatale din sud-estul tulburat al ţării, există întrebări în privinţa modului în care Turcia va reuşi să desfăşoare alegerile parlamentare stabilite pentru 1 noiembrie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat alegeri anticipate după ce partidul de guvernământ a eşuat pentru prima dată într-un deceniu să îşi asigure o majoritate şi după ce discuţiile pentru crearea unei coaliţii nu au produs rezultatele dorite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor