Contractul prin care Ioana Băsescu şi-a cumpărat terenul de la Nana este nul, acuză Comisia Călăraşi

Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele
Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele (Epoch Times România)

Comisia parlamentară Călăraşi afirma că tranzacţia prin care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana este lovită de nulitate, deoarece la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a celor aproape 300 de hectare de pământ, societatea care i-a vândut terenul fiicei preşedintelui nu mai era activă.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate de comisie, senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că vânzătorul terenului, S.C. Berfige SRL nu putea face tranzacţii deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanţurilor contabile. Inactivitatea firmei, Berfige SRL, fusese declarată de Fisc şi, conform legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel încheiat în data de 9 septembrie cu fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, sunt lovite de nulitate.

Mai mult, a explicat Firea, în conformitate cu prevederile legii societăţilor comerciale, nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive.

"Membrii comisiei vor dori să afle de la doamna notar în ce măsură au fost depuse documentele fiscale necesare în cazul semnării unor astfel de contracte", a completat Gabriela Firea, conform Mediafax.

Raportul Comisiei Parlamentare va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmând să fie prezentat plenului Parlamentului după vacanţa de Paşti.

În acelaşi timp, Guvernul se va adresa Parchetului în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judeţul Călăraşi), pentru a sesiza că numeroase astfel de operaţiuni din anii anteriori prezintă nereguli şi că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei "persoane fizice" de către o firmă declarată inactivă.

Conform unui raport al Corpului de Control al Premierului, care a a efectuat un control la Primăria Comunei Nana, pentru a verifică respectarea prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei, în perioada 2009 - 2010, după reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilanul comunei Nana, judeţul Călăraşi, realizată cu încălcarea dispoziţiilor legale, Berfige a cumpărat şi vândut în jur de 35 de parcele de teren agricol în extravilanul comunei Nana, totalizând 290,41 ha (suprafaţă ce corespunde terenului cumpărat de persoana fizică Ioana Băsescu). Suma totală achitată de Berfige pentru acest terenuri a fost 3.437.647,92 lei.

La data de 09.09.2013, societatea a vândut suprafaţa de 290,41 ha de teren agricol, achiziţionată în perioada 2009-2010, către o persoană fizică, pentru 5.844.864,26 RON, deşi nu depusese însă până atunci bilanţul semestrial pentru activitatea desfăşurată în perioada 31.06.2013-31.12.2013 şi nici declaraţia privind impozitul pe profit aferentă anului 2013, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obţinut în urma vânzării terenurilor.

Într-un interviu acordat luni seara postului Antena 3, premierul Victor Ponta a ţinut să aducă la cunoştinţa telespectatorilor că în Călăraşi, judeţ în care fata preşedintelui, Ioana Băsescu şi-a cumpărat teren, au avut loc o mulţime de ilegalităţi, "al căror beneficiar final este Traian Băsescu".

"Ce au găsit acolo este îngrozitor din punct de vedere legal, aproape 80% din terenuri sunt returnate ilegal. În seara asta, am citit sinteza raportului şi mâine o să-l trimit comisiei parlamentare de anchetă şi se va vedea cu acte oficiale că, practic, tot ce este la Nana, de la momentul la care acele terenuri s-au dat unor aşa-zişi proprietari până la momentul la care au ajuns la o firmă italienească care nu mai există din 2012, dar care în 2013 a vândut terenurile comasate...toate sunt infracţiuni, un lung şir de retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu", a declarat Ponta la Antena 3.

În replică, preşedintele Traian Băsescu le-a transmis marţi un mesaj procurorilor, la bilanţul Ministerului de Interne: "Vă rog anchetaţi imediat şi, dacă e încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele României!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne