Coreea de Sud: Oficial de top implicat în reglementarea criptomonedelor, găsit mort. Cauza necunoscută

Jung Ki-joon
Jung Ki-joon (Captură Foto)

Lupta dintre Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei din Coreea de Sud cu privire la viitorul reglementării criptomonedelor – dezbatere ce a avut loc în mare măsură în perioada decembrie 2017–ianuarie 2018 – a înspăimântat traderii de monede digitale, care s-au temut că guvernul sud-coreean s-a aflat la un pas – intenţionat sau neintenţionat – de a devasta piaţa.

Rapoartele media privind o iminentă interdicţie [asupra monedelor digitale] în Coreea de Sud au contribuit la scăderea cu peste 60% a valoarii bitcoin-ului în luna ianuarie – cea mai mare scădere lunară în ultimii câţiva ani – dar acum, după ce dezbaterea s-a stabilizat, preţul a crescut din nou în mod constant, depăşind ieri pragul de 11.500 de dolari.

Dar, într-o situaţie şocantă care aproape sigur va contribui la speculaţii privind implicarea unui posibil asasinat, Wall Street Journal a declarat că unul dintre cei mai influenţi oficiali în domeniul reglementării criptomonedelor din Coreea de Sud a fost găsit mort în cursul zilei de marţi.

Cu toate că unii au speculat că Jung a murit din cauza unui atac de cord, potrivit declaraţiei oficiale – cel puţin până acum – cauza morţii rămâne “necunoscută”.

Agenţia de ştiri semioficială Yonhap a raportat că se presupune că Jung ar fi suferit un atac de cord, iar poliţia a lansat o investigaţie privind cauza morţii. În plus, Yonhap a precizat că Jung a fost găsit mort în locuinţa sa. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat ulterior că “nu se cunoaşte cauza morţii. El a murit în timp ce dormea şi inima deja încetase să mai bată atunci când a fost găsit mort”.

Decesul are loc la aproximativ o lună după ce autorităţile de reglementare ale ţării ar fi convenit asupra unui cadru potrivit de reglementare a monedelor digitale. Astfel, bursele de criptomonede şi băncile vor trebui în curând să colecteze numele clienţilor şi alte informaţii legate de aceştia.

Ascensiunea meteorică a bitcoin-ului l-a îngrijorat pe premierul sud-coreean Lee Nak-yon, care a avertizat la sfârşitul anului trecut că o creştere a interesului în criptomonede ar putea “duce la un fenomen puternic distorsionat sau patologic”.

Jung Ki-joon, în vârstă de 52 de ani, a fost directorul pentru politică economică al Biroului pentru Coordonare a Politicii Guvernamentale. De asemenea, el a fost responsabil pentru conceperea cadrului legislativ sud-coreean pentru bitcoin.

Întâmplător, Choe Heungsik, guvernator al Serviciului de Supervizare Financiară (SSF), a declarat marţi că doreşte să vadă tranzacţii “normale” cu criptomonede şi că SSF va susţine “în mod activ” acest lucru. Pe lângă înregistrarea conturilor, Coreea de Sud urmăreşte de asemenea să dezvolte un cadrul corespunzător dedicat combaterii spălării banilor.

Colegii lui Jung au afirmat că acesta a fost foarte stresat în ultimele câteva luni, în condiţiile în care Coreea de Sud a urmărit să restricţioneze sau să elimine speculaţiile privind criptomonedele. Nu există, pe moment, nicio indicaţie că ar fi vorba de o crimă.