Cornu sau Jilava? Eliberarea lui Adrian Năstase, judecată joi

Adrian Năstase (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.08.2014

Magistraţii Tribunalului Ilfov vor dezbate joi contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase, pronunţată de Judecătoria Sectorului 4.

Decizia Tribunalului Ilfov va fi definitivă, în consecinţă, dacă instanţa va dispune eliberarea condiţionată, fostul mentor al PSD, condamnat pentru fapte de corupţie, va putea părăsi Penitenciarul Jilava după ce a executat doar o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni rezultată după contopirea sentinţelor în dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, pe 23 iulie, că Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat, unul din motivele expuse de judecători fiind că timpul petrecut în penitenciar a fost suficient pentru reeducarea acestuia. Instanţa a mai menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, astfel încât pe viitor Năstase se va putea încadra într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional.

Procurorii anticorupţie au făcut recurs la Tribunalul Bucureşti, argumentând că fostul premier nu a avut merite deosebite în penitenciar, ci un comportament normal în concordanţă cu educaţia pe care acesta o are.

"La dosarul cauzei nu există dovezi temeinice de îndreptare a condamnatului, iar timpul executat din pedeapsă nu este suficient pentru atingerea scopului acesteia, constând în asigurarea constrângerii necesare, ca urmare a încălcării legii prin săvârşirea de infracţiuni multiple şi grave de corupţie, în calitate de Prim Ministru al României ori de Preşedinte al unui partid politic, dar şi a formării unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept", reiese din contestaţia DNA în cazul eliberării condiţionate a lui Adrian Năstase.

Dosarele lui Năstase

Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul "Zambaccian" că, în perioada 2002-2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Pe 6 ianuarie 2014, fostul premier a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor