Corpul criminalului nazist Priebke zace încă la morga din Roma, nicio ţară nu îl vrea

Mioara Stoica
15.10.2013

alte articole

Dosare împotriva nazistilor.
Dosare împotriva nazistilor. (Alexander Hassenstein / Getty Images)
Mioara Stoica
15.10.2013

Moartea lui Priebke a redeschis problema ultimilor criminali de război nazişti încă în viaţă. Potrivit Centrului Wiesenthal sunt încă mulţi.

Vânătoarea de nazişti care şi-au mânjit mâinile şi inima cu sângele oamenilor pe care i-au ucis, nu s-a terminat încă, în ciuda anilor trecuţi, aproape 70, de la sfârşitul celui de al doilea război.

Pre-procesul de la Nürnberg şi procesul în sine a făcut dreptate cu mult timp în urmă: mulţi criminali s-au sinucis pentru a evita să se confrunte cu ruşinea unui proces şi mulţi alţii au fost arestaţi şi condamnaţi la moarte.

Dar lista criminalilor de război nazişti implicaţi în acel proces este încă lungă. Au fost 21 de nazişti prezenţi în cele 218 zile de audiere: Karl Dönitz, Erich Raeder, Baldur von Schirach, Fritz Sauckel, Alfred Jodl, Franz von Papen, Arthur Seyß-Inquart, Albert Speer, Konstantin von Neurath, Hans Fritsche, Hermann Göring, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Ernst Kaltenbrunner, Alfred Rosenberg, Hans Frank, Wilhelm Frick, Julius Streicher, Walter Funk şi Hjalmar Schacht, Rudolf Heß.

Printre acuzaţi se afla: Gustav Krupp von Bohlen und Halbach, Martin Bormann, care se credea că a fugit şi Robert Ley care s-a sinucis în celula lui cu câteva zile înainte de proces. Ar fi trebuit să fie în boxa acuzaţilor, de asemenea, Heinrich Himmler şi Joseph Goebbels dar au murit înainte de proces (s-au sinucis), Adolf Eichmann şi Josef Mengele, care au reuşit să fugă în America de Sud. Eichmann a fost depistat şi executat de către instanţa de judecată israeliană doar în anul 1960, în timp ce Mengele a reuşit să scape de arestare până la moartea naturală care a avut loc pe 07 februarie 1979.

În luna iulie a acestui an, Centrul Wiesenthal a publicat o listă a criminalilor de război nazişti care ar mai fi în viaţă în Europa: sunt 660. Trei dintre cei mai căutaţi în lume care au ocupat funcţii importante sau au fost responsabili de crime acerbe sunt: Alois Brunner, numărul doi al lui Adolf Eichmann, omul responsabil de deportarea evreilor în lagărele de concentrare. După război, Brunner a fost văzut în Siria, ultima dată în 2001 alături de Hafez Assad, tatăl lui Bashar.

Al doilea pe această listă sumbră este Aribert Heim, medicul care la fel ca Mengele a făcut experimente pe prizonieri, dar în lagărul de concentrare din Mauthausen. Istoria sa este foarte complicată. După ce a fost declarat mort în Egipt - dar documentele s-au dovedit false, nu există un corp, un mormânt, iar copiii, în ciuda morţii nu se pot atinge de cele aproximativ două milioane de euro pe care tatăl le are în contul curent - aceştia nu reuşesc să demonstreze moartea reală a acestuia.

În cele din urmă, numărul trei, ca să spunem aşa, este fostul comandant al SS, Gerhard Semmer, care în 2005 a fost condamnat de Curtea de La Spezia pentru masacrarea a 560 de persoane la Sant'Anna di Stazema. Dar Semmer locuieşte în Germania, unde nu poate fi acuzat de nimic.

Revenind la moartea lui Erich Priebke

Continuă fără încetare controversa despre funeraliile fostului căpitan SS. După ce Argentina a refuzat înmormântarea pe teritoriul ţării, în cursul dimineţii de marţi, despre funeraliile fostului nazist care a murit săptămâna trecută la Roma, unde se afla sub arest la domiciliu - au urmat lanţuri de replici. Avocatul "Călăului" de la Ardeatine a solicitat înmormântarea fostului ofiţer SS în cimitirul din Pomezia, în Italia, dar comunitatea evreiască din Roma a intervenit în mod ferm cerând ca trupul acestuia să fie transferat în mod direct din Italia la Berlin. A fost ferm şi refuzul primarul oraşului Pomezia, Fabio Fucci, care la această ipoteză a răspuns imediat cu un răsunător NU.

Berlinul răspunde

Nu există nici un loc pentru corpul lui Erich Priebke în Hennigsdorf, mic oraş situat la câţiva kilometri la nord de Berlin, unde s-a născut fostul căpitan al SS. Administraţia oraşului a informat agenţia DPA că regulamentul prevede înmormântarea în cimitir doar pentru locuitori sau în prezenţa unui mormânt de familie.

Ce spune fiul acestuia

"Unde ar trebui să fie îngropat tatăl meu? După mine în Israel, aşa vor fi fericiţi ...": spune Jorge, fiul lui Erich Priebke rezident în Bariloche, Argentina, care defineşte o "nedreptate" dosarul juridic al tatălui său.

În momentul de faţă corpul fostului criminal de război se află încă la morga Spitalului Gemelli din Roma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor