Costul orar al forţei de muncă a înregistrat în T3 un avans anual de 7,16%

Epoch Times România
04.12.2012

Costul orar al forţei de muncă a crescut în cel de-al treilea trimestru din acest an cu 7,16% faţă de perioada similară din 2011 şi cu 3,70% faţă de trimestrul precedent, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele sunt ajustate după numărul de zile lucrătoare, în serie brută creşterea fiind de 7,58%, respectiv 4%.

Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) faţă de T3 2011 s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (16,57%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (15,12%) şi alte activităţi de servicii (11,59%). Creşterile cele mai mici s-au înregistrat în transport şi depozitare (2,28%), informaţii şi comunicaţii (2,22%) şi hoteluri şi restaurante (1,41%).

În sectorul bugetar, ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) astfel: în administraţie publică cu 14,65%, în sănătate şi asistenţă socială cu 12,06% şi în învăţământ cu 3,38%.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,17%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,58%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 7,14%, respectiv 7,56%.

Faţă de trimestrul II 2012, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,80%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,61%) şi alte activităţi de servicii (5,63%).

Scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-5,53%), tranzacţii imobiliare (-4,24%) şi construcţii (-0,56%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) în principal ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012, astfel: în învăţământ cu 18,41%, în administraţie publică cu 12,02% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 6,90%.

De asemenea, creşterea costului orar al forţei de muncă în învăţământ a fost determinată şi de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, ca urmare a vacanţei şcolare (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al III-lea al fiecărui an), iar în administraţie publică de influenţa concediilor de odihnă.

În trimestrul III 2012, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă şi a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 3,70%. Creşterea înregistrată de cele două componente pentru indicii în formă brută (neajustată) a fost de 4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor