Costul unui plin de benzină, la mila guvernului Iranian

Liviu Voinea
Liviu Voinea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.11.2013

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, i-a liniştit joi pe români: creşterea accizei pe carburanţi nu este chiar o dramă, detensionarea conflictelor din Orient a determinat scăderi semnificative a preţului internaţional al ţiţeiului, iar această scădere va compensa eventualul impact al creşterii accizei la carburanţi.

Detensionarea unor puncte de conflict politic, în special pe relaţia cu Iranul, a explicat Liviu Voinea, a făcut ca preţul ţiţeiului să scadă semnificativ, ceea ce va face ca la pompă preţul carburanţilor să nu crească foarte mult, informează Mediafax.

"Şi prognozele specialiştilor sunt că acesta va continua să scadă. Deci va compensa eventualul impact al creşterii accizei. Sunt două componente ale preţului la pompă - cotaţia internaţională a ţiţeiului şi impozitele. Dacă impozitele cresc un pic, ele sunt compensate pe viitor - aşa arată toate tendinţele internaţionale - de scăderea cotaţiei pe piaţa internaţională", a spus Voinea, citat de mediafax.

Lecţiile de economiei ale Ministrului Voinea pe tema accizei pe carburanţi au fost "relativ" persiflate în ultimul timp. Anterior teoriei cu Iranul, Voinea a venit să explice că acciza e benefică, deoarece astfel se evită deflaţia, care deflaţie "e mai rea decât inflaţia". "Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune" a declarat Voinea, de unde rezultă logic că acciza pe carburanţi este foarte bună şi ne scapă de sărăcie şi şomaj.

"Teoria conform căreia creşterea accizelor este menită de fapt să combată deflaţia este fabulos de creativă şi absurdă. Alice în Ţara Minunilor!” a comentat Sebastian Lăzăroiu, consilierul preşedintelui Băsescu declaraţia Ministrului pentru Buget în timp ce ieri, Andreea Paul, cu o mare gingăşie feminină, i-a recomandat ieri Ministrului să îşi revizuiască discursul despre accize şi deflaţii cât mai operativ:

"Dumneavostră vă bateţi cu deflaţia ca şi cum aţi vrea să vă bărbieriţi cu lingura de lemn. Nu-mi ţineţi mie lecţii de economie, că sunteţi praf", i-a transmis Paul lui Voinea.

Banii pe acciza care nu va creşte preţul la pompă, desigur dacă Rohani este băiat bun, se vor duce într-un fond special alocat pentru autostrăzi, drumuri naţionale şi drumuri judeţene construite şi peticite din an în an în urma unor licitaţii organizate extrem de transparent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor