Crap la cuptor - cu lămâie şi usturoi

Crap la cuptor
Crap la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o reţetă simplă dar superbă de crap la cuptor din zonă Buziaş -Turnu Severin. Întâmplarea a făcut ca în anii studenţiei, părinţii unui coleg să vină în vizită şi să aducă printre altele doi sau trei crapi mari de Dunăre, tocmai de la Porţile de Fier. În ciuda condiţiilor de gătit precare de la bucătăria căminului studenţesc, am mâncat atunci cel mai bun crap făcut la cuptor, care ne-a făcut să ne lingem şi degetele. Vă prezentăm reţeta mai jos.

Ingrediente:

1 crap de 1,5 - 2 kg,
1 ceapă mare sau două cepe mijlocii,
2-3 ardei,
un morcov,
2 lămâi feliate,
6-7 căţei de usturoi,
sare, piper şi paprică după gust,
1 legătură de pătrunjel (sau leuştean),
100 ml ulei de măsline

Modul de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade.

Crapul se curăţă de solzi şi intestine, având grijă să se îndepărteze osul amar, care dacă e lăsat poate da gust amar peştelui. Peştele se spală în câteva ape, până când acesta rămâne curat, după care se tapetează uşor cu un prosop de hârtie sau tifon pentru a absorbi excesul de apă. Pielea se crestează în tăieturi oblice pe partea de deasupra, la distanţă de câţiva centimetri între ele. Se repetă crestăturile în sens opus, rezultând în final nişte forme de romburi.

Peştele se sărează şi se pipărează atât pe exterior cât şi în interior. În interiorul peştelui se pun frunze întregi de pătrunjel, iar peste ele se aşează felii de lămâie. Peste lămâie, se pun din nou frunze de verdeaţă.

Pe deasupra peştelui se presară paprica, apoi în crestăturile laterale, aşează feliile de lămâie, alternate cu felii de usturoi.

În tava în care se pune peştele la cuptor, se pregăteşte un pat de legume făcut din morcovul, ardei şi ceapă tăiaţi în rondele. Peste legume se presară sare şi piper, se amestecă apoi cu 50 ml de ulei, apoi se toarnă o cană de apă.

Peştele se aşează peste legume. Opţional, pentru a evita arderea cozii, aceasta se poate înveli în hârtie de copt. Peste peşte se toarnă 50 ml de ulei, după care se dă la cuptor pentru aproximativ o oră.

În timpul coacerii, peste peşte se toarnă din când în când sos din tavă, folosind o lingură. Când e gata peştele se scoate din cuptor şi se porţionează.