Cristi Danileţ: Cam unul din trei-patru adulţi din România este implicat anual într-un dosar

Sistemul judiciar din România este extrem de aglomerat, iar practica neunitară contribuie din plin la această situaţie, a explicat judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Dacă ar exista practică unitară în sistemul judiciar, s-ar limita numărul noilor procese sau exercitarea unor căi de atac, din moment ce s-ar putea previziona cu uşurinţă soluţia dată de instanţă, a declarat judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.

"În justiţie sunt foarte multe cazuri de soluţionat: după calculele mele, cam unul din trei-patru adulţi din România este implicat anual într-un dosar penal sau civil. Explicaţiile sunt numeroase: "cultura" litigioasă a poporului român, ilegalităţile comise de administraţie, desele schimbări de legislaţie, dar şi practica neunitară.

Cred că dacă ar fi practică unitară nu ar mai fi declanşate unele procese sau exercitate unele căi de atac, din moment ce s-ar putea previziona cu uşurinţă soluţia. De altfel, acest lucru s-a intenţionat prin publicarea de către CSM a tuturor hotărârilor judecătoreşti pe platforma www.rolii.ro", a declarat Cristi Danileţ.

Cu toate acestea, judecătorul arată că nu s-a produs rezultatul scontat, pentru că se publică şi hotărâri judecătoreşti nelegale sau neconforme practicii, chiar dacă au fost desfiinţate de instanţe superioare.

"Cu siguranţă nu are legătură cu corupţia judiciară ceea ce vă spun, deşi am întâlnit situaţii în care magistraţii au interpretat legea primind bani să o facă. Îmi aduc aminte un caz penal de acum câţiva ani, în care un om de afaceri a fost pus în libertate în urma exercitării unei căi de atac nepermise de lege, dar admisă de un complet de judecată pe baza unei interpretări aberante a legii.

Am sesizat atunci, ca membru al CSM, problema ivită care mă conducea cel puţin la ideea unui abuz şi, în scurt timp, s-a dovedit că aveam dreptate: procurorii au trimis în judecată un membru al completului care primise o sumă foarte mare de bani pentru a proceda astfel. Nu.

Pur si simplu este vorba de un fel de exacerbare a independenţei pe care o întâlnim la unii magistraţi, nu puţini, şi o lipsă de conştientizare a rolului lor social, care implică ordine pentru comunitate şi stabilitate pentru cetăţean – este ceea ce se cheamă "securitate juridică" în limbajul curţilor europene de justiţie", a explicat Cristi Danileţ.

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.