Cristian Ghinea: Cum ne-a "dezvoltat" Dragnea din pix - a "spart" miliarde. Material pentru DNA

Şeful PSD Liviu Dragnea a "spart" miliarde pe vremea când era ministru al Dezvoltării, bani care ar fi putut ajuta zeci de mii de copii să stea la şcoală. Dacă ne mai dezvoltăm aşa încă patru ani, s-ar putea să nu ne mai revenim niciodată, a acuzat fostul ministrul Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

PSD, partidul cu cele mai multe grafice colorate fluturate pe la televizor, este o catastrofă pentru dezvoltarea României, a acuzat miercuri, pe contul său de Facebook, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, intrat în cursa pentru parlamentare din partea Uniunii Salvaţi România.

"Nu e o coincidenţă că cei mai controversaţi miniştri ai Dezvoltării din ultimii ani şi-au creat fiecare câte un vehicul de distribuit fonduri în mod arbitrar: Elena Udrea a creat Compania Naţională de Investiţii, Liviu Dragnea a creat Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNLD).

Deşi denumit pompos "Program de Dezvoltare", cât să semene cu cele din fonduri europene, PNDL este doar un paravan inventat de Dragnea pentru a servi clientela de partid a PSD. PNDL a fost creat prin OUG în 2013 şi nu stabileşte niciun fel de obiective, durată, criterii de alocare sau măcar domenii de finanţare", a declarat Cristian Ghinea.

Potrivit fostului ministru al Fondurilor Europene, Curtea de Conturi a României a făcut un control şi a publicat doar o sinteză cu concluzii care, deşi coafate cât să nu supere prea tare, reiese clar că Dragnea a atribuit după bunul plac, din pix, prin ordin de ministru, miliarde de lei. Fără ca cineva să verifice dacă banii au fost investiţi, cum au fost investiţi, cu ce rezultate.

"Jurnaliştii de la pressone.ro arată că în 2013 şi 2014 Ministerul Dezvoltării nu a controlat nici măcar o singură investiţie pe teren, la faţa locului. Miliarde de lei. Distribuiţi din pixul lui Liviu Dragnea. Cui, cât şi când dorea el. Miliarde. Din taxele plătite de noi, toţi", a evidenţiat Cristian Ghinea.

În acest context, viitorul grup parlamentar USR va cere Curţii de Conturi publicarea raportului integral şi va sesiza ulterior DNA cu privire la acest caz.

"Dragnea a "spart" 2 miliarde de lei în 2014 pe acest închipuit Program Naţional de Dezvoltare. Dragnea trebuie să răspundă. Cu banii aceştia am putea extinde Programul "Şcoală pentru toţi", care îşi propune să reducă abandonul şcolar în zonele sărace, pentru 270 de şcoli. Zeci de mii de copii ar sta la şcoală cu banii risipiţi de Dragnea într-un an", şi-a exprimat revoltat Cristian Ghinea.

Extinderea programului "Şcoală pentru toţi", pe care fostul ministru tehnocrat l-a început deja pe bani europeni, este una dintre priorităţile USR pentru guvernare.

"La aceste alegeri, partidele vechi se bat pentru a pune mâna pe pixul de la MDRAP. Uniunea Salvaţi România îşi propune să desfiinţeze pixul. Vom uni aceste fonduri cu cele europene. Salvaţi România de pixul lui Liviu Dragnea! Dacă ne mai dezvoltăm aşa încă patru ani, s-ar putea să nu ne mai revenim niciodată", a concluzionat Cristian Ghinea.