Cristian Ghinea: Gust amar după prezenţa în Parlament. Nu AŞA ar trebui să se facă politică!

Liderul PSD i-a reproşat din nou Guvernului Cioloş că nu a fost în stare să acceseze fonduri europene. "Rata de absorbţie este zero", a acuzat Liviu Dragnea. Replica ministrului responsabil de acest domeniu, Cristian Ghinea, nu s-a lăsat prea mult aşteptată.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

"Gust amar după prezenţa cu premierul în Parlament. Nu AŞA ar trebui să se facă politică! Partidele nu au învăţat nimic", a reacţionat luni seară, pe contul său de Facebook, ministrul Fondurilor Eruopene, Cristian Ghinea.

În faţa Parlamentului, liderul PSD Liviu Dragnea a acuzat din nou Guvernul Cioloş că a fost incapabil să acceseze fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020: "Rata de absorbţie este zero. Timp de un an de zile (Guvernul n.r.) nu a făcut nimic."

"Ca fost comisar european, am sperat că veţi deschide uşile Comisiei Europene şi veţi aduce în România mai multe fonduri europene, cel puţin atâtea cât am adus noi. Am sperat că, în calitate de om cu experienţă la Bruxelles, veţi aduce în România mai multe investiţii din planul Juncker. Aţi eşuat, din păcate, la fiecare: zero fonduri europene, nimic din planul Juncker şi subvenţii întârziate la agricultură la agricultură.

Am lăsat o ţară în care în 2015 a adus 17 miliarde de lei din fonduri europene. Constat că aţi încurcat cifrele. Eu aş vrea să prezint în mod real care sunt adevărtatele cifre ale dvs: cifra zero de două ori. Zero este procentul de fonduri europene absorbite de dvs. în exerciţiul financiar 2014-2020. Banii europeni intraţi în acest an în România sunt cei care vin datorită proiectelor noastre din 2015. A doua cifră zero: zero companii româneşti care au primit ajutor de stat", a declarat, în faţa plenului reunit, Liviu Dragnea, citat de Europa Fm.

Contactat de publicaţia citată, ministrul Cristian Ghinea a respins categoric toate acuzaţiile liderului PSD, subliniind că "fondurile europene duduie". Potrivit demnitarului, rata de absorbţie a fondurilor europene pe exerciţiul bugetar 2014-2020 este, în acest moment, de 1%, faţă de 0,18% cât era la începutul lunii august şi în niciun caz 0% aşa cum susţine Liviu Dragnea. În prezent, media europeană este de 1,5%.

"Această isterie este complet artificial creată, această dezbatere nu ar trebui să existe, pentru că suntem între două exerciţii financiare", a sublininiat ministrul.

În ceea ce priveşte programul 2007-2013, rata de absorbţie a ajuns acum la 78,3%, de la 58,6%, cât era în noiembrie 2015, atunci când Guvernul Cioloş a fost instalat. Numai în primele 8 luni ale acestuia an, România a atras aproximativ 13 miliarde de lei.

"Mult mai relevantă decât absorbţia este lansarea de proiecte, pentru că a putea face absorbţie trebuie să ai întâi ghiduri şi proiecte pentru a putea trimite facturi la Bruxelles. Am deschis ghiduri de 13 miliarde de euro şi primim proiecte. Chiar săptămâna trecută am închis un apel pe anti-sărăcie, la programul operaţional capital uman, care a primit mai multe proiecte de cinci ori decât sumele disponibile. Sunt proiecte, oamenii lucrează şi fondurile europene chiar duduie, aş putea să spun", a explicat Cristian Ghinea.

Legat de acuzaţiile liderului PSD potrivit cărora Executivul condus de Dacian Cioloş nu a fost în stare să realizeze niciun proiect în cadrul programului de investiţii private al preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, program cunoscut şi ca Planul Juncker, ministrul a ţinut să puncteze:

"Guvernul PSD a trimis 200 de proiecte la Comisia Europeană pentru a fi analizate pentru planul Juncker şi din aceste 200 au fost selectate fix 0. Deci PSD este o catastrofă în ceea ce priveşte planul Juncker. Acest Guvern a trimis câteva proiecte, din care unul a fost deja aprobat şi mai sunt în proceduri foarte avansate încă două.

Este vorba de o bancă din România care a accesat o linie de finanţare cu dobândă garantată din Planul Juncker pentru micii agricultori. Micii agricultori care au nevoie de creditare şi unde pe piaţă bancară din România sunt puţine instrumente la dispoziţia lor. Ei, această linie de credit de 25 de milioane de euro vine pentru agricultorii mici şi mijlocii."