Cristian Preda: Ponta este mai periculos decât Năstase şi mult mai rău decât Iliescu

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a precizat recent, pe blogul personal, că premierul Victor Ponta este „mai periculos decât Năstase şi mult mai rău decât Iliescu”.

Acesta şi-a argumentat opinia: „Premierul atacă justiţia şi spune că e politizată întrucât A. Năstase, genitorul său politic, a fost condamnat pentru luare de mită. Puşcăriaşul are acces la internet şi a scris deja pe blog că e dezamăgit că Ponta n-a blocat politic decizia instanţei care l-a condamnat. Năstase confirmă astfel că justiţia nu mai funcţionează ca pe vremea lui. Ion Iliescu e singurul pesedist raţional care s-a exprimat în ultimele zile: fostul preşedinte a declarat fără rezerve că nu există o influenţă politică asupra deciziei de condamnare a lui Năstase”.

Culpa juridică a lui Năstase şi culpa politică a lui Ponta

„Ziua de luni, 6 ianuarie 2014, e o zi fastă pentru justiţie, dar tristă pentru politica democratică din România. Mă abţin, aşa cum se cade într-o cultură publică inspirată de supremaţia legii, de la orice comentariu privind aspectele juridice ale condamnării lui Adrian Năstase.
Din perspectivă politică, însă, nu pot să nu observ că, atunci când un fost premier e condamnat a doua oară pentru corupţie, gruparea din care face parte are o problemă”, a precizat Preda.

Europarlamentarul a remarcat că „în loc să o recunoască şi să vadă cum s-a ajuns la această selecţie dezastruoasă a propriilor elite, socialiştii români fac un scandal de prost gust”, primul pe „lista scandalagiilor” este chiar actualul premier şi şef al PSD, Victor Ponta.

„Acesta refuză să recunoască culpa juridică a mentorului său, deşi e vorba despre o decizie definitivă. Aşa ceva e inacceptabil într-un stat de drept. Dar nimeni nu se mai aşteaptă, în România sau în afara ei, ca premierul de azi al ţării să înţeleagă ce nu se poate face într-un stat de drept. Culpa politică a premierului e clară”, a adăugat acesta.

În opinia europarlamentarului, această culpă politică are „rădăcini în trecut”, amintind că „atunci când Adrian Năstase făcea ilegalităţile pentru care a fost trimis de două ori în închisoare, Victor Ponta tocmai îşi începea cariera politică”.

„Era numit – da, chiar de premierul Adrian Năstase – şeful corpului de control al guvernului şi era susţinut – da, chiar de şeful de partid Adrian Năstase – preşedinte al Tineretului Social-Democrat. Ignoră oare Victor Ponta – controlor al legalităţii şi căpetenie a juniorilor socialişti – matrapazlâcurile făcute de înaltul său protector? Prezumţia de nevinovăţie trebuie să funcţioneze. Dar nu şi pentru culpa politică. Mai ales că, exact în acea perioadă, Victor Ponta elabora teza sa de doctorat, sub îndrumarea – ei, bine, da – aceluiaşi Adrian Năstase”, a declarat Preda.

Europarlamentarul a continuat: „Dacă ar avea un dram de onoare, nu doar o ambiţie fără limite, dottore ar demisiona. Fiind însă odrasla politică a unui fost premier condamnat de două ori pentru corupţie, nu o va face. Aşa că va trebui să-l dăm jos. Cel mai simplu ar fi să piardă sprijinul în Parlament. Asta s-ar întâmpla dacă majoritatea ar avea bun simţ democratic. Dar nimic n-a dovedit că l-ar avea."

Cristian Preda a afirmat că „dacă vrem ca vina juridică recunoscută azi de un tribunal să nu rămână fără o traducere politică, suntem obligaţi să-l înfrângem pe Ponta la urne. Nu va fi simplu, dar putem face asta!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne