CRONOLOGIE: Lupta pentru putere acaparează regimul chinez

Zhou Yongkang păşeşte pe trambulină, iar Bo Xilai şi Wang Lijun atârnă dedesupt.
Zhou Yongkang păşeşte pe trambulină, iar Bo Xilai şi Wang Lijun atârnă dedesupt. (The Epoch Times)

În timp ce evenimentele se desfăşoară rapid în lupta pentru putere ce are loc în rândul membrilor de la cele mai înalte nivele ale Partidului Comunist Chinez, vom enumera mai jos evenimentele-cheie care au avut loc până în prezent.

12-13 noiembrie 2011: Bo Xilai conduce un exerciţiu militar în Chongqing în timp ce Hu Jintao participă la întrunirile APEC din Hawaii.

2012

2 februarie: Wang Lijun este înlăturat din funcţia sa de şef al Biroului Securităţii Publice din Chongqing.

6 februarie: Wang Lijun încearcă să fugă la Consulatul SUA din oraşul Chengdu, situat la circa 321 de km depărtare de Chongqing.

7 februarie: Pe microbloguri apar multe poze în care se pot vedea maşinile de poliţie care înconjoară consulatul în timp ce Wang Lijun se afla înăuntru. Se pare că Bo Xilai aflase despre ceea ce dorea să facă Wang şi a încercat să controleze situaţia.

8 februarie: Wang Lijun este trimis la Beijing – potrivit unei informaţii obţinute de la compania aeriană - şi pus sub investigaţie de către Comitetul Central de Disciplină.

8 februarie: Primăria Chongqing declară că Wang Lijun este în “concediu medical.”

11 februarie: Bo Xilai se întâlneşte cu prim-ministrul canadian, Stephen Harper, dar fără a se lăsa pozat.

14-17 februarie: Xi Jinping, următorul lider al regimului chinez, vizitează Statele Unite.

15 februarie: Washington Free Beacon afirmă că Wang Lijun a furnizat guvernului SUA informaţii cheie despre Bo Xilai şi Zhou Yongkang şi despre planurile lor de a dejuca ajungerea la conducerea PCC a lui Xi Jinping.

15 februarie: Guan Haixiang, o persoană loială lui Hu Jintao, devine noul secretar al biroului securităţii publice din Chongqing, funcţie ce i-a fost luată lui Wang Lijun.

16 februarie: Membri Camerei Reprezentanţilor a SUA solicită o anchetă referitoare la rezolvarea de către administraţia SUA a încercării lui Wang Lijun de a fugi şi la orice informaţii pe care acesta le-a transmis oficialilor consulari.

17 februarie: Bo Xilai lipseşte de la o întâlnire importantă din Chongqing.

26-28 februarie: Are loc prima deschidere evidentă a cenzurii internetului din China, având în vedere că pagina de Google a lui Obama este inundată de comentarii de la cetăţenii chinezi. Că a fost o deschidere deliberată sau o eroare de server, acest lucru rămâne neclar.

28 februarie: Apar informaţii despre Wang Lijun că ar fi implicat în extragerea pe viu de organe.

9 martie: Bo Xilai susţine un discurs defensiv în Beijing, la o întâlnire politică importantă.

14 martie: Wen Jiabao îl critică pe Bo Xilai în timpul unei conferinţe de presă organizată în ultima zi a Congresului Naţional al Poporului, în Beijing.

15 martie: Bo Xilai este concediat.

16 martie: Fostul aliat al lui Bo Xilai, primarul Chongqing, Huang Qifan, se întoarce împotriva lui Bo şi declară public că susţine decizia conducerii centrale de a-l concedia.

19 martie: Circulă zvonuri despre existenţa unei prezenţe paramilitare în centrul Beijingului şi că o lovitură de stat este în curs de desfăşurare.

20 martie: Se zvoneşte că Bo Xilai se află sub arest la domiciliu.

20 martie: Are loc a doua deblocare evidentă a sistemului de cenzură a internetului din China; se pot efectua în China, pentru o perioadă de timp căutările referitoare la The Epoch Times, 4 iunie şi Falun Gong.

21-22 martie: Zvonurile spun că Zhou Yongkang este “controlat” la nivel intern. O sursă îi comunică ulterior ziarului The Financial Times acelaşi lucru.

22 martie: Global Times, un purtător de cuvânt al regimului chinez, publică un editorial în care solicită clarificări cu privire la ceea ce se întâmplă pe fondul schimbărilor politice.

22 martie: Zhou Yongkang lipseşte de la o întâlnire la nivel înalt din Shanghai.

23 martie: Zhou Yongkang se întâlneşte cu Marty M. Natalegawa, ministrul de Externe al Indoneziei, dar nu omologul lui Zhou, la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe