Danemarca îl avertizează pe premierul turc să îşi amâne vizita. Germania ia în calcul opţiuni legale

Danemarca s-a alăturat unei liste tot mai mari de ţări care blochează încercările Turciei de a desfăşura campanii politice în Europa. Ministrul german de Interne susţine că ar putea exista modalităţi legale pentru a interzice intrarea [în ţările europene] celor care urmăresc să promoveze referendumul turcesc.
Premierul danez Lars Løkke Rasmussen.
Premierul danez Lars Løkke Rasmussen. (Getty Image)

Premierul danez a sugerat că omologul său turc să îşi anuleze vizita ca urmare a “tensiunilor” dintre Ankara şi Olanda, a precizat el într-o declaraţie făcută duminică.

Premierul turc Binali Yildirim a plănuit să viziteze Danemarca în 20 martie, dar premierul danez Lars Løkke Rasmussen a declarat că o astfel de vizită nu ar putea avea loc în contextul “atacului lansat în prezent de Turcia împotriva Olandei”, conform postului danez de televiziune DR.

“În circumstanţe normale ar fi o plăcere să îl primim pe premierul turc”, a susţinut Rasmussen într-o declaraţie. În plus, el a afirmat pentru DR că guvernul danez este “foarte îngrijorat” în legătură cu situaţia politică din Turcia.

Ankara a avut disensuni cu mai multe ţări europene din cauza eforturilor de a obţine suport în sânul diasporei turceşti pentru referendumul din luna aprilie ce urmăreşte să extindă semnificativ puterile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Modalităţi legale pentru a bloca campanii

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat duminică faptul că există modalităţi legale pentru a opri politicienii turci să desfăşoare campanii pentru referendum în Uniunea Europeană.

“O campanie turcă nu are ce căuta aici în Germania”, a declarat el postului german de televiziune publică ARD, adăugând că se “opune cu tărie din punct de vedere politic” unor astfel de evenimente.

Autorităţile locale germane au suspendat mai multe evenimente de campanie turceşti din cauza unor aparente probleme de logistică, stârnind furia Ankarei. Tensiunile s-au amplificat în weekend după ce Olanda a blocat miniştri turci să intre în ţară pentru evenimente de campanie similare.

De Maiziere a declarat că se opune participării oficialilor turci la astfel de evenimente politice în Europa, adăugând însă că o interzicere completă pe teritoriul unei ţări trebuie analizată cu atenţie.

“Există limite, limite clare, de exemplu în codul penal”, a afirmat acesta.

“O persoană care insultă şi condamnă cu rea intenţie Germania sau Constituţia ei comite o ofensă penală. Acest lucru constituie cel puţin o limită”, a adăugat de Maiziere.

Practici naziste

Erdogan a descris acţiunile Germaniei ca “practici naziste”, declanşând nemulţumire în Berlin.

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut că o astfel de retorică este “deprimantă”, adăugând că loveşte în victimele Holocaustului şi este “atât de deplasată încât nu merită un comentariu serios”.

Merkel a precizat că orice miting viitor ar fi posibil “cât timp acestea sunt anunţate în mod corespunzător, într-un timp util şi într-o manieră deschisă”.

În acelaşi timp, parlamentarii germani au cerut duminică retragerea trupelor germane din Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe