Dansatorii Shen Yun "fac să pară totul atât de uşor", a precizat proprietara unei companii de dans

Colleen Duplissie şi Mike D'Amico la spectacolul Shen Yun Performing Arts în Teatrul Waterbury Palace, 14 februarie
Colleen Duplissie şi Mike D'Amico la spectacolul Shen Yun Performing Arts în Teatrul Waterbury Palace, 14 februarie (Hannah Cai / The Epoch Times)

Ca proprietar al unei companii de dans, Colleen Duplissie a văzut o viaţă întreagă dansuri, dar când Shen Yun Performing Arts a venit la Connecticut, aceasta a fost impresionată de precizia şi tehnica dansatorilor.

"Tehnica lor... Fac să pară totul atât de uşor. Şi ştiu cât de dificil este", a precizat doamna Duplissie, care deţine Academia de Dans Maine, după ce a văzut spctacolul de la Teatrul Palace de joi seara.

În Shen Yun, dansatorii efectuează dans clasic chinez - o formă de artă străveche de câteva mii de ani, care este sistematizată şi poate dezvălui înţelesurile interioare ale culturii chineze - precum şi diverse dansuri etnice şi folclorice, a scris compania pe site-ul său.

Shen Yun prezintă mituri şi legende chineze, atât antice cât şi moderne, prin intermediul dansurilor de mare anvergură ce sunt acompaniate de orchestra unică a Shen Yun, care combină instrumentele clasice din Vest cu cele tradiţionale chinezeşti.

Doamna Duplissie a susţinut că a spune o poveste prin dans - fără cuvinte - este un lucru "foarte dificil" de făcut. "Ca profesor de dans, trebuie să-i învăţ pe elevii mei să spună o poveste doar prin corpurile lor", a declarat aceasta.

"Şi cînd îi priveşti, vezi evoluţia lor atât de frumoasă. Îţi poţi da seama cu siguranţă de ceea ce fac", a afirmat aceasta. "Poţi urmări cursul a ceea ce se întâmplă".

Shen Yun susţine că dansul clasic chinezesc a ajutat China să-şi păstreze cultura veche de 5.000 de ani, ce se bazează pe estetica tradiţională şi are propriul său set de metode de perfecţionare. Dansul are propriile seturi de sărituri, salturi, rotiri şi rostogoliri.

"Pentru mine în această seară, totul a fost despre vizionarea formaţiilor diferite. Este atât de spectaculos cum le-au mutat repede încolo şi încoace. Nu e o mişcare grea, dar ei o fac atât de uşor", a declarat doamna Duplissie.

Soţul ei, Mike D'Amico, un proprietar al unei firme de avocatură, a lăudat fundalul digital al companiei, care a fost prezent pe parcursul întregului spectacol. "Iubesc fundalul unde apar dansatori. Îmi place cu adevărat", a precizat acesta.

Fundalul afişează decoruri vii şi colorate, inclusiv din China antică, vârfuri de munte, câmpuri cu iarbă şi alte scene, afirmă site-ul companiei.

"Costumele sunt uimitoare. Culorile sunt răcoritoare, sunt vesele", a declarat Dl. D'Amico.

Costumele Shen Yun sunt făcute de mână şi artiştii Shen Yun care se ocupă de costume colectează nenumărate modele de îmbrăcăminte tradiţională. "Fiecărui detaliu îi este acordată atenţie meticuloasă şi este un rezultat al inspiraţiei artistice şi finisării atente", susţine compania.

"Îmi place să privesc emoţia", a declarat domnul D'Amico. "Îmi place să privesc emoţia şi exprimarea emoţiei pe scenă. E reconfortant".

Spectacolele Shen Yun încearcă să reînvie cultura chineză, arătând principii ce includ înţelepciunea, dreptatea şi decenţa, precizează compania. Aceasta adaugă faptul că budismul, taoismul şi confucianismul au ajutat la conturarea culturii de-a lungul a mii de ani.

În calitate de profesor de dans, doamna Duplissie a susţinut că: "îmi voi lua toţi elevii mei să-l vadă. Cu siguranţi mi-aş luat toţi elevii mei să vadă un spectacol ca acesta".

Shen Yun Performing Arts, cu sediul la New York, efectuează turnee în toată lumea fiind într-o misiune de a reînvia cultura tradiţională chineză. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org