De ce este obligat Obama să folosească un BlackBerry ?

Blackberry.
Blackberry. (captură youtube.com)

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, este unul din cei mai cunoscuţi utilizatori ai unui telefon BlackBerry din lume însă această opţiune nu este deloc o preferinţă ci pur si simplu o necesitate pe care acest model de telefon o poate acoperi.

”Acum, nu-mi este permis, din motive de securitate” să am un Iphone, a declarat Obama.

Deci care sunt beneficiile aduse de acest telefon şi de ce a început să-l utilizeze şi cancelarul german Angela Merkel la scurt timp după scandalul NSA?

Aparent, BlackBerry blochează accesul din exterior pe mai multe nivele ceea ce-l poate proteja de serviciile care ar vrea să depisteze, supravegheze şi să înregistreze utilizatorul. Scopul iniţial al producătorului canadian a fost să ofere corporaţiilor un mediu sigur prin care să-şi poată transmită înţelegerile private şi se pare că a fost atins. BlackBerry a câştigat un renume din cauza securităţii superioare oferite comparativ cu modelele oferite de Apple sau Android mulţumită nivelului său de criptare înalt iar din acest motiv a rămas popular de-a lungul timpului printre oficialii de la Washington.

Ars Technica menţiona în urmă cu doi ani faptul că telefoanele Iphone sau Android au încă de recuperat la capitole precum criptarea, introducerea forţată a PIN-ului, abilitatea de a şterge memoria telefonului atunci când e furat sau păstrarea adresei de email personală departe de ochii curioşilor. În acelaşi timp, mai multe organizaţii au menţionat că îşi pot controla mai bine angajaţii prin intermediul unui BlackBerry datorită aplicaţiilor şi upgrade-urile BIOS-ului.

Aceste informaţii sunt binecunoscute de către serviciile de informaţii ale Statelor Unite. Comparativ, problemele sistemelor Apple le sunt cunoscute acestora tocmai din cauza faptului că le-au exploatat deja. Mai multe companii de tehnologie au fost identificate ca făcând parte din programul de supraveghere PRISM efectuat de NSA.

Chiar dacă aplicaţia IMessenger a celor de la Apple a fost criticată de hackeri pentru faptul că este foarte ”deschisă”, BlackBerry Messenger este prea securizat.

Telefonul BlackBerry este atât de securizat încât presa controlată de Stat a Chinei cât şi restul canalelor media, cunoscute pentru programele de cenzură impuse şi pe internet, au precizat că informaţiile transmise prin intermediul aplicaţiei BlackBerry Messenger nu pot fi citite de către guvernul chinez.