De Ziua Naţională, Franţa celebrează 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial

Palatul Luvru, Paris
Palatul Luvru, Paris (Octavian Lupu)

Cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, astăzi 14 iulie, anul acesta se comemorează la Paris şi împlinirea a o sută de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Preşedintele Francois Hollande a invitat 80 de reprezentaţi ai naţiunilor care au participat acum un secol la un război care a schimbat harta şi destinul Europei.

În contextul a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, un istoric francez a afirmat că anul acesta ziua de 14 iulie a fost concepută ca o "sinteză comemorativă". Şeful statului francez a ilustrat şi el în acest sens celebrarea Zilei naţionale : "14 iulie este sărbătoarea naţională a Franţei. Dar 14 iulie este şi sărbătoarea tuturor ţărilor care aspiră la libertate. Este sărbătoarea drepturilor omului, este sărbătoarea emancipării, este sărbătoarea demnităţii umane".

Astfel că în programul festivităţilor de la Paris, tradiţionala paradă de pe bulevardul Champs-Elysees, deschisă de preşedintele Francois Hollande alături de guvernatorul militar al Parisului este de fapt o paradă a drapelelor, simbol al armoniei dintre naţiuni. După drapelul francez şi cel european difilează, în ordine alfabetică, drapelurile naţiunilor implicate în primul război mondial.

Cum era de aşteptat, extrema dreaptă franceză şi diverse organizaţii de foşti combatanţi au contestat prezenţa la parada de pe Champs-Elysees a soldaţilor algerieni şi vietnamezi.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves le Drian, a reamintit într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, că în perioada 1914 - 1918 au fost mobilizaţi sub drapelul francez 130.000 de magrebini, dintre care 25.000 şi-au dat viaţa pentru Franţa, subliniind că este îndreptăţită prezenţa reprezentanţilor algerienilor la acest moment comemorativ dat fiind că taţii şi bunicii lor au murit pentru ca "Franţa să rămână Franţa".

Militarii români prezenţi la parada în Franţa

Detaşamentul de români care va defila la parada de la Paris este format din militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi din studenţi de la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" şi Academia Navală "Mircea cel Bătrân".

În 2007 a fost pentru prima dată când trupe din România au participat la parada tradiţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze. Un detaşament de militari francezi a participat pe 1 decembrie 2013, la Bucureşti, la defilarea organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Acţiuni organizate în România de 14 iulie

Odată cu împlinirea unui secol de la declanşarea Primului Război Mondial, Ministerul de Externe francez organizează o serie de manifestări pentru a marca eforturile ţărilor care au format alianţa cunoscută sub denumirea de ANTANTA şi care au contribuit la victoria din Primul Război Mondial.

În România, Arhivele Naţionale şi Ambasada Franţei la Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Francez şi Universitatea Bucureşti au realizat o expoziţie emoţionantă unde sunt prezentate documente şi fotografii, în care este ilustrată, pe 12 panouri, poziţia României în cei doi ani de neutralitate, intrarea în război de partea Antantei, situaţia armatei, sprijinul Franţei, al armatei franceze în reorganizarea acesteia, de la o “admirabilă dezorganizare” (1914-1916) la “o admirabilă victorie” din 1917-1918.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe