Declaraţie: Doi deputaţi români condamnă încălcările asupra libertăţii presei din Moldova

Matei Dobrovie şi Constantin Codreanu, deputaţi în Parlamentul român, trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte presiunile exercitate de autorităţile şi politicienii din R. Moldova asupra jurnaliştilor de investigaţii, considerând presa moldovenească ca fiind hiperoligarhizată.
(Captură Foto)

Deputaţii în Parlamentul României, Constantin Codreanu şi Matei Dobrovie, condamnă gravele încălcări ale libertăţii presei din Republica Moldova. În opinia celor doi parlamentari români, jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Ziarul de Gardă din Republica Moldova sunt insultaţi şi hărţuiţi de autorităţi de la Chişinău pentru că îndrăznesc să scrie despre averile nejustificate ale unor demnitari şi funcţionari publici, propunând, în acest sens, semnarea unei declaraţii comune prin care să fie condamnate aceste acţiuni.

„Am propus colegilor din Comisia pentru românii din afara graniţelor, semnarea unei declaraţii comune prin care să condamnăm presiunile exercitate de autorităţile şi politicienii din R. Moldova asupra jurnaliştilor de investigaţii de la Ziarul de Gardă şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ). Am prezentat deputaţilor cazurile mai multor jurnalişti care au fost ţinta intimidărilor sau limbajului agresiv. Am atras atenţia, în mod special asupra cazului Marianei Raţă”, scrie într-o postare pe Facebook deputatul Matei Dobrovie.

În declaraţia depusă, cei doi deputaţi au ţinut să precizeze că jurnaliştilor de investigaţie din R. Moldova li se refuză accesul la informaţii, fiind citaţi la poliţie şi procuratură pentru declaraţii şi audieri, doar sub pretextul secretului datelor personale. „Cel mai alarmant caz este cel al jurnalistei Mariana Raţă de la Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, care a fost audiată la Procuratură, în cadrul unui proces penal, deschis pe baza cererii fostului comisar al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari”, se mai arată în declaraţie.

Amintim că până la urmă, Procuratura municipiului Chişinău a decis să nu demareze urmărirea penală pe numele jurnalistei CIJ, Mariana Raţă, motivând lipsa în acţiunile acesteia a elementelor constitutive ale infracţiunii.

„Audiovizualul din Republica Moldova este hiperoligarhizat, existând un monopol pe piaţă al lui Vlad Plahotniuc. Mass media din Republica Moldova este de asemenea supusă controlului financiar şi influenţei din Federaţia Rusă. Populaţia Republicii Moldova este supusă unui proces de dezinformare locală şi propagandă rusească. România şi UE trebuie să încurajeze presa independentă şi să adreseze autorităţilor de la Chişinău solicitări ferme de oprire a hărţuirii acesteia.

România trebuie să investească în organisme de presă în limba română, credibile şi independente, în Republica Moldova. Proiectul Consiliul Consultativ Mass-Media România - Republica Moldova, o iniţiativă a Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, trebuie continuat, pentru a realiza un cadru instituţional pentru spaţiul informaţional comun”, au adăugat cei doi politicieni români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe