Declaraţiile lui Rus la adresa românilor din diaspora provoacă un cutremur. "E ca un kamikaze care s-a detonat în casa PSD"

Palatul Parlamentului, Ediţia III-a Forumului Bucharest 2014. În  imagine, Ioan Rus, Ministrul Transporturilor
Palatul Parlamentului, Ediţia III-a Forumului Bucharest 2014. În imagine, Ioan Rus, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

Declaraţiile ministrului Transporturilor, Ioan Rus, la adresa familiilor românilor de peste graniţă au stârnit valuri de indignare. Atât diaspora, cât şi o parte din lumea politică, şi-au manifestat dezaprobarea faţă de afirmaţiile ministrului PSD, potrivit căruia soţiile românilor care lucrează în străinătate sunt "curve", iar copiii lor "nişte golani". Ulterior acestor reacţii, Ioan Rus şi-a înaintat demisia din funcţie.

Românii din diaspora iau atitudine: Ioan Rus să-şi dea demisia pentru declaraţiile iresponsabile

Federaţia asociaţiilor de români din Europa - FADARE - i-a cerut demisia ministrului Ioan Rus pentru jignirea iresponsabilă a românilor din diaspora.

"Declaraţiile lui Ioan Rus sunt discriminatorii şi jignesc milioanele de români care din cauza proastei administrări a ţării au ales să lucreze pentru un timp în străinătate. Este clar că domnul ministru nu cunoaşte situaţia românilor din afara graniţelor şi nici nu se simte responsabil pentru plecarea lor. Considerăm că declaraţiile ministrului sunt iresponsabile şi continuă linia pe care Guvernul Ponta a avut-o faţă de românii din diaspora: a împiedicat votul în noiembrie 2014 şi în cei 3 ani de guvernare nu a făcut nimic pentru românii din diaspora.

Probabil că ministrul Rus a tras aceste concluzii greşite dat fiind faptul că şeful lui pe linie de partid şi guvernamentală a lucrat el însuşi în străinătate. Se vede clar că o parte din politicieni nu a înţeles nimic din puterea românilor din diaspora. Ei sunt cei care au trimis în jur de 35 miliarde de euro în ultimii 7 ani şi au influenţat votul la alegerile prezidenţiale" a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.

PNL: "Ion Rus jigneşte mitocăneşte milioane de români şi pe copiii lor, trebuie să demisioneze azi"

"Afirmaţiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jigneşte românii care muncesc în străinătate şi îşi bate joc de soţiile şi copiii rămaşi acasă arată modul în care se raportează, cu sfidare şi dispreţ, la cei care şi-au părăsit de nevoie căminele şi pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun.

Ministrul Rus este obligat să-şi dea demisia astăzi din Guvern, pentru că astfel de afirmaţii nu pot fi susţinute niciodată de un demnitar al statului român, oricare ar fi funcţia lui. Dacă Ioan Rus va rămâne în Guvern înseamnă că jignirile sale sunt asumate de întreg Guvernul şi implicit de premierul Victor Ponta.

Este al doilea atac virulent la românii din Diaspora, făcut de un oficial de rang înalt al statului român, după acuzaţiile formulate de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că aceştia sunt capabili să-şi "vândă votul pentru un mic şi o bere".
Aceasta este atitudinea pe care Guvernul condus de Victor Ponta a avut-o faţă de cetăţenii români plecaţi în străinătate, cărora le-a restrâns dreptul la vot.

PNL a iniţiat moţiunea de cenzură care va fi votată vineri în Parlament tocmai pentru a sancţiona această mentalitate a PSD care conduce la acţiuni şi declaraţii discriminatorii, sfidătoare, jignitoare împotriva unor cetăţeni români. Aceştia au aceleaşi drepturi ca şi social-democraţii cocoţaţi în scaune ministeriale şi pentru care dreptul la vot este doar o lozincă."

PNL Diaspora: "Malignul bunului simţ"

"Maniera incalificabilă în care domnia sa a ales să caracterizeze categoria de oameni care a fost şi este unul dintre principalii piloni ai puterii de cumpărare a românior arată, încă o dată, opinia PSD despre diasporă. Acest moment jenant survine după bătaia de joc a guvernului, din care şi Rus face parte, la adresa diasporei cu ocazia alegerilor din noiembrie şi după ce PSD şi-a ales un responsabil cu diaspora care nu poate părăsi ţara din motive juridice.

Menţionăm faptul că PNL Diaspora va oferi asistenţă juridică oricărui cetăţean care va dori să îl acţioneze în instanţă pe Ioan Rus pentru declaraţiile făcute, având în vedere că acesta nu este parlamentar şi nu beneficiază de imunitate pentru declaraţii.
Mai sunt câteva ore până la moţiunea de cenzură a PNL care are ca temă centrală diaspora românească şi iată că PSD, printr-un reprezentant de seamă al său, ne face cunoscută atitudinea faţă de aceşti români.

Având în vedere lipsa de reacţie a partidului, considerăm că PSD şi solidar cu el, întreg arcul guvernamental, îşi asumă aceste declaraţii, dar să nu uite că la viitoarele alegeri tot ei vor veni în faţa, cităm: "drogaţilor" şi "curvelor" pentru a le cerşi votul.

Noi, PNL Diaspora cerem demisia de urgenţă a lui Ioan Rus din guvern şi ieşirea sa din politică şi îi amintim faptul că, atunci când oameni din diasporă se întorc acasă, întâmpină dificultăţi mari de transport, deoarece ministerul condus de către domnia sa a retrogradat România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul infrastructură în ceea ce priveşte drumurile."

Şefa PNL Alina Gorghiu: "Afirmaţiile lui Rus reflectă ostilitatea şi dispreţul pesedist faţă de românii din diaspora"

"Absolut revoltător. După ce că nu îi lasă să voteze pe românii din diaspora, le mai şi jignesc în mod abominabil familiile! Aceşti oameni sunt o ruşine pentru România. Demisia, Ioan Rus! Demisia, Victor Ponta! Afirmaţiile ministrului Ioan Rus reflectă ostilitatea şi dispreţul pesedist faţă de românii din diaspora, aceleaşi resorturi care au determinat PSD să le anuleze dreptul la vot al cetăţenilor noştri care trăiesc şi muncesc în afara graniţelor. Din acest punct de vedere, declaraţiile domnului Iona Rus se încadrează în standardele de bun pesedist."

Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul: "Ioan Rus a lovit direct în plex românii din străinătate"

"PSD s-a degradat iremediabil. Nu trece nicio zi fără o golăneala politică de proporţii, fără jigniri grele la adresa românilor. Azi a venit rândul ministrului Ioan Rus să lovească direct în plex românii din străinătate: "Copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă". PSD se opune nedemocratic dreptului la votul prin corespondenţă pentru românii plecaţi la muncă în străinătate, dar atacă fără discernământ copiii şi soţiile lor.

PSD este incapabil să înceapă şi să termine o autostradă. PSD pierde miliarde din bani europeni, în timp ce românii din străinătate au trimis acasă mult peste 10 miliarde euro în ultimii ani! Demisia sau demiterea ruşinoasă, Ionică!"

Senatorul PNL Viorel Badea: "Domnule Ioan Rus, sunteţi prea mic pentru demnitatea pe care o ocupaţi"

"Ieri seară, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul PSD Ioan Rus a avut o declaraţie halucinantă la adresa românilor din diaspora, jignindu-i într-un mod inacceptabil. În consecinţă îi solicit primului-ministru Victor Viorel Ponta demiterea cu celeritate a ministrului Rus care a dovedit, prin declaraţia sa, o totală lipsă de respect faţă de cetăţenii României, cei care trăiesc şi muncesc, temporar, pretutindeni în lume, cei care contribuie major la stabilitatea economică şi politică a statului nostru, cei care reprezintă principalul investitor în România, cei care, cu sacrificii inimaginabile încearcă să îşi construiască o viaţă demnă departe de ţara în care s-au născut, departe de părinţii care i-au crescut.

Guvernul PSD recidivează în promovarea unei atitudini discriminatorii şi jignitoare la adresa românilor din diaspora şi a familiilor acestora rămase în ţară şi continuă să genereze rupturi ireversibile între România şi cetăţenii săi, cu o ură şi desconsiderare inimaginabile.

Domnule Ioan Rus, sunteţi prea mic pentru demnitatea pe care o ocupaţi, sunteţi nevrednic de încrederea cu care aţi fost învestit! După ce că îi izgoniţi pe români din ţara lor, după ce le interziceţi drepturile fundamentale, după ce că nu faceţi NIMIC pentru ca ei să revină acasă, vă permiteţi să îi jigniţi public în cel mai josnic mod ! Plecaţi din Guvern, domnule Rus, măcar în al doisprezecelea ceas arătaţi că aveţi demnitate!"

Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan: "PSD îi dispreţuieşte pe toţi cei pe care nu îi poate cumpăra cu un kg de mălai"

"Ioan Rus tocmai i-a aplicat o lovitură directă lui Victor Ponta. Ceea ce a spus e o jignire dură şi cinică la adresa oamenilor care nu votează cu PSD. Arată că PSD îi dispreţuieşte pe toţi cei pe care nu îi poate cumpăra cu un kg de mălai. E o sfidare la adresa celor care nu au avut o şansă de reuşită în ţara aceasta din cauza unora ca Iliescu, ca Adrian Năstase, ca Victor Ponta.

Ioan Rus tocmai a adus cea mai bună dovadă că acest Guvern trebuie să cadă. Victor Ponta nu a pierdut alegerile din noiembrie anul trecut din alt motiv decât din cauza lipsei evidente a respectului faţă de drepturile fundamentale ale românilor. Când un partid dispreţuieşte propriul popor, acel partid trebuie înlăturat de la putere.

Ioan Rus a confirmat moţiunea PNL. Este ca un kamikaze care s-a detonat în casa PSD. Se ridică totuşi o întrebare: Ioan Rus a vorbit inconştient sau cu un scop: să-l înlăture pe Ponta?"

Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora Ovidiu Raeţchi: "Ioan Rus i-a jignit într-un mod halucinant pe românii din diaspora"

"Cea mai recentă declaraţie a ministrului Ioan Rus despre românii din străinătate este halucinantă şi revoltătoare. Fără discuţii, Ioan Rus trebuie să demisioneze urgent din funcţia publică pe care o deţine şi să îşi ceară scuze publice pentru afirmaţia stupefiantă pe care a făcut-o. Incapabil să îşi vadă de treabă şi să construiască autostrăzi, încearcă să îşi ascundă incompetenţa şi îi jigneşte pe românii din diaspora. Românii care pleacă în străinătate pentru a munci fac acest lucru pentru că guvernul Ponta şi implicit ministrul Ioan Rus nu sunt în stare să le ofere condiţiile necesare pentru un trai decent care să le permită să îşi întreţină familia.

Aberaţiile pe care întregul guvern Ponta le-a făcut şi spus despre românii din diaspora vor fi aspru sancţionate de electorat, iar parlamentarii, indiferent de formaţiune, au datoria să voteze moţiunea de cenzură a PNL de vineri. Tema, aşa cum ştiţi, este cea a votului prin corespondenţă pentru românii care trăiesc şi muncesc în străinătate, un minim semn de respect pe care trebuie să îl arătăm pentru aceştia."

Partidul Mişcarea Populară: "Ioan Rus a dat dovadă de o nesimţire crasă, de grobianism, mitocănie, mârlănie"

"În urma declaraţiei că nevestele românilor din diaspora sunt "curve", Ioan Rus trebuie să demisioneze imediat. Este inacceptabil ca un ministru din guvernul României să le facă "curve" pe soţiile cetăţenilor români care lucrează în diaspora, goniţi de neputinţa autorităţilor de a construi climatul necesar dezvoltării economice a ţării.

Ioan Rus a dat dovadă de o nesimţire crasă, de grobianism, mitocănie, mârlănie, cum nu ne-am fi aşteptat nici de la oameni fără educaţia şi studiile lui Ioan Rus. În primul rând că nu are de unde să ştie Ioan Rus că aceasta este situaţia reală. Şi Tăriceanu a declarat că românii din diaspora sunt dispuşi să-şi vândă votul "pe un mic şi o bere".

Toate aceste declaraţii sunt reflexul urii pe care o nutresc autorităţile din România, împotriva românilor din diaspora, care le-au stricat socotelile la alegerile prezidenţiale. Din acest motiv nu se legiferează votul prin corespondenţă şi li se acordă românilor din diaspora doar 6 locuri în parlament.

Suntem convinşi că românii plecaţi în bejenie vor lua act de aceste declaraţii, şi le vor sancţiona aşa cum merită, inclusiv la alegerile viitoare. Şi dacă nu pot direct, atunci prin influenţarea familiilor şi prietenilor rămaşi în ţară. Demisia de dezonoare a lui Ioan Rus ar fi o palidă scuză pentru românii cărora le-a făcut soţiile curve!"

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban: "Nu există precedent pentru o declaraţie atât de gravă"

"Nu există precedent pentru o declaraţie atât de gravă. Îi solicit premierului Ponta să îşi prezinte scuze în numele PSD pentru gravele declaraţii făcute de un ministru din Cabinetul său şi unul dintre liderii importanţi ai PSD. Ponta ar trebui să îl excludă pe Rus din PSD". (sursa hotnews.ro)

Şeful PMP Eugen Tomac: "Tovarăşe Rus, declaraţia arată cât de arogant este partidul din care faceţi parte"

"Tovarăşe Rus, declaraţia revoltătoare cu privire la familiile românilor care muncesc cinstit în Uniunea Europeană arată cât de arogant este acest partid din care faceţi parte şi ce aţi înţeles din votul din 16 noiembrie! A venit vremea ca toţi politicienii aceştia care dispreţuiesc românii să dispară de pe scena politică cu tot cu gândirea lor comunistoidă!"

M10: "Declaraţia lui Ioan Rus, inacceptabilă şi ofensatoare"

"Partidul M10 consideră inacceptabilă şi ofensatoare declaraţia Ministrului Transporturilor, Ioan Rus, referitoare la muncitorii români plecaţi în străinătate şi la familiile acestora rămase în ţară. Guvernul condus de premierul penal Victor Ponta continuă să îi supună pe românii de pretutindeni la umilinţe după ce la alegerile prezidenţiale românii din diaspora au fost împiedicaţi să îşi exprime dreptul la vot din cauza acţiunilor ilegale de la acea dată ale executivului.

Poziţia lui Ioan Rus, însuşită de către PSD, care nu a reacţionat la declaraţiile acestuia, confirmă încă o dată faptul că actualul partid de guvernământ consideră că cetăţenii români pot fi jigniţi oricând şi trataţi ca o simplă masă de manevră. Partidul M10 cere demisia imediată din funcţie a ministrului Ioan Rus."

Europarlamentarul Monica Macovei: "Scuzele lui Ioan Rus sunt false"

"Scuzele ministrului Transporturilor, Ioan Rus, sunt false, pentru că nu a fost o eroare afirmaţia lui despre românii din diaspora, ci arată exact cum gândeşte cu adevărat. Jignirea românilor din diaspora a devenit "strategie" guvernamentală. Scuzele nu sunt suficiente. Ioan Rus, demisia!"

Adrian Papahagi, membru fondator M10: "Ioan Rus este o ruşine pentru Cluj"

"Ioan Rus este o ruşine pentru Cluj. Declaraţia lui despre românii din diaspora este incalificabilă. Ea este de altfel total pe linia PSD, care urăşte diaspora şi a făcut mereu tot posibilul pentru a-i împiedica pe românii din străinătate să voteze. Pentru această declaraţie, Ioan Rus trebuie să-şi dea demisia. Nu doar Ponta, tot PSD e o mizerie. Rus, demisia. (...) În rest, rămâne cum am stabilit: mai bine curvă decât pesedist!"

Prim-vicepreşedintele PRU Augustin Hagiu: Hoţia i-a îndepărtat de România, lipsa autostrăzilor le îngreunează întoarcerea acasă

"Declaraţiile jignitoare ale ministrului Ioan Rus referitoare la românii din afara graniţelor ţării şi la familiile lor rămase acasă denotă o incompetenţă dublată de aroganţă şi nesimţire. Este numitorul comun al clasei politice care i-a alungat pe români din ţară în ultimii 25 de ani, pentru că în România nu s-a construit nimic un sfert de secol, doar s-a furat, iar românii au plecat în bejenie ca să aibă cu ce să-şi întreţină familiile.

Incompetenţa lui Ioan Rus ca ministru se poate observa şi din faptul că banii din taxa de drum se transformă în profituri la CNADNR pentru a acoperi viitoare prime nejustificate. Din acest punct de vedere, dacă tot e preocupat de românii din străinătate, domnul Rus ar trebui să răspundă la următoarea întrebare: cum a reuşit CNADNR să obţină zeci de milioane de euro profit, însă nu a fost în stare sub actualul ministru să găsească fonduri pentru realizarea pasajelor peste calea ferată pe centura Aradului?

În consecinţă, românii din străinătate care se întorc acasă trebuie să stea blocaţi zeci de ore la coadă. Alungaţi din ţară de hoţie, românii nu se pot întoarce nici măcar în vacanţă în România în condiţii normale. În plus, un ministru ca Ioan Rus le arată şi un dispreţ profund prin declaraţiile sale impardonabile. Partidul România Unită îi solicită, de aceea, demisia ministrului Transporturilor."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne