Deputaţi PAS cer declararea stării de criză de mediu în Republica Moldova

Parlamentari de la Chişinău atenţionează că R. Moldova are cele mai poluate râuri şi cea mai mică rată de împădurire din Europa, cele mai multe gunoişti pe cap de locuitor şi un aer cu care este greu de respirat.
(Captură Foto)

Deputaţi PAS din Parlamentul de la Chişinău au înregistrat joi, 16 ianuarie o iniţiativă legislativă prin care cer măsuri de urgenţă pentru salvarea mediului înconjurător în Republica Moldova.

Corupţia, inacţiunea şi miopia politicienilor a facilitat degradarea continuă a calităţii aerului, apei şi solurilor, susţin parlamentarii potrivit unei declaraţii, precizând că problema este ignorată, iar politicienii trebuie să-şi bată capul cu problemele de mediu, pentru că acestea necesită decizii politice.

De asemenea, parlamentarii atenţionează că R. Moldova are cele mai poluate râuri şi cea mai mică rată de împădurire din Europa, cele mai multe gunoişti pe cap de locuitor şi un aer care este greu de respirat. „Despre depozitele de pesticide expirate şi deşeuri radioactive nici nu se scrie în rapoarte, doar circulă informaţii din gură în gură. Aceste probleme ne distrug sănătatea noastră şi fură din bunăstarea viitoarelor generaţii”.

Potrivit proiectului de hotărâre şi a declaraţiei semnate de Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roşca, Galina Sajin, Virgil Pâslariuc şi Oazu Nantoi se cere Parlamentului să ia măsuri de urgenţă şi să declare stare de criză de mediu în Republica Moldova.

"Prin prezenta declaraţie, ţinem să atragem atenţia asupra muşamalizării gradului de poluare a mediului înconjurător şi negarea realităţii privind catastrofa ecologică în care ne aflăm.

Anterior, ne-am confruntat cu atitudinea indiferentă a autorităţilor centrale şi locale, a mediului de afaceri şi a fiecăruia dintre noi. Perpetuarea acestei indiferenţe riscă să devină fatală pentru sănătatea, securitatea şi bunăstarea generaţiilor următoare.

Se impun măsuri imediate pentru a redresa situaţia, iar Parlamentul Republicii Moldova, bazându-se pe Legea nr. 1515 din 16.06.1993 privind protecţia mediului înconjurător, art. 6 al Legii, să ofere împuterniciri Parlamentului să declare teritorii drept zone de criză ecologică sau de catastrofă ecologică, să declare prin prezenta Hotărâre stare de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova”, se notează în declaraţia semnatarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe