Directorii agenţiilor de intelligence americane: China este "o prioritate fără egal"

Avril Haynes, directorul Biroului Naţional de Informaţii al SUA
Avril Haynes, directorul Biroului Naţional de Informaţii al SUA (Joe Raedle/Getty Images)

Liderii agenţiilor de spionaj americane au declarat, miercuri, că regimul comunist chinez este o prioritate „fără egal” a comunităţii de intelligence, citând agresiunea regională a Beijingului şi capacităţile sale cibernetice.

Declaraţia a avut loc în timpul audierii publice în Congres, în cadrul unei şedinţe cu tema „Ameninţări globale”.

"Având în vedere că Beijingul este o prioritate de neegalat pentru comunitatea de informaţii, voi începe cu evidenţierea anumitor aspecte ale ameninţărilor din China", a declarat directorul Serviciilor naţionale de intligence Avril Haines pentru Comitetul de informaţii al Senatului.

Ea a descris China ca fiind „un adversar aproape egal, care provoacă Statele Unite pe mai multe planuri”.

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Christopher Wray, a declarat că agenţia sa deschide o nouă anchetă legată de China la fiecare 10 ore.

Haines a citat, de asemenea, eforturile ruseşti de a submina influenţa SUA, contribuţia Iranului la instabilitatea din Orientul Mijlociu, terorismul global şi potenţialele eforturi nord-coreene de a „produce crevase” între Washington şi aliaţii săi - ca fiind unele dintre ameninţările semnificative.

Aceasta a fost prima apariţie a lui Haines şi a celorlalţi directori ai agenţiilor de informaţii la o audiere publică cu agenda „Ameninţări Globale” din ianuarie 2019. Fostul preşedinte Donald Trump, care se confrunta adesea cu agenţiile de securitate, nu a trimis oficiali anul trecut să depună mărturie la ceea ce este, în mod normal, un eveniment anual.

Punctul focal devine tehnologia

O mare parte a audierii s-a concentrat asupra tehnologiei - ameninţarea provocată de atacurile cibernetice şi vastul program de furt de tehnologie desfăşurat de agenţii Partidului Comunist Chinez, importanţa dezvoltării de vârf şi influenţa malignă a reţelelor sociale.

"Mediul tehnologic de astăzi permite adversarilor să facă ravagii", a declarat vicepreşedintele republican al grupului, Marco Rubio.

Senatorul democrat Mark Warner a menţionat efortul depus de Beijing pentru a face din compania chineză Huawei un lider al sistemelor avansate 5G şi a spus că este îngrijorat că ar putea face eforturi similare în cadrul altor tehnologii emergente.

Remarcând pericolele atacării computerelor internaţionale, având ca exemplu atacul recent asupra companiei SolarWinds, Warner a spus: „S-ar putea să dorim, de asemenea, să dezvoltăm noi norme internaţionale în care anumite tipuri de atacuri sunt interzise, ​​la fel cum este interzisă utilizarea de arme chimice sau biologice”.

În cadrul sesiunii au depus mărturie directorul CIA William Burns, directorul general al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA), Paul Nakasone, şi directorul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA), generalul Scott Berrier.

Burns a afirmat că aproape o treime din forţa de muncă a CIA se concentrează pe probleme cibernetice.

Nakasone şi Wray au declarat că agenţiile de informaţii ar putea beneficia de mai multe informaţii de la companii despre ameninţările cibernetice, dar nu au aprobat direct apelurile unor membri ai Congresului pentru o legislaţie care să ceară mai multe firme precum Facebook şi Twitter.

Wray a spus că reţelele sociale au devenit „amplificatorul cheie” al extremismului violent intern şi al influenţei străine maligne. „Aceleaşi lucruri care îi atrag pe oameni din motive bune sunt, de asemenea, capabile să provoace tot felul de daune”, a menţionat Wray.

Agenţiile de informaţii americane au publicat, marţi, un raport amplu despre ameninţările globale. Bolile, decalajul dintre bogaţi şi săraci, schimbările climatice şi conflictele dintre şi între naţiuni vor reprezenta provocări mai mari, COVID-19 înrăutăţind deja unele dintre aceste probleme, se arată în raportul Biroului Naţional de Informaţii.

Şefii de informaţii urmează să depună mărturie la o a doua audiere de ameninţări mondiale, în faţa Comitetului de informaţii al Camerei Reprezentanţilor, joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe