"Discursul distrugerii nucleare în masă" al lui Mao, difuzat la televiziunea chineză

Un ofiţer de poliţie paramilitară strânge pavilion Republicii Populare Chineze în faţa portretului lui Mao Zedong din Piaţa Tiananmen din Beijing, la 2 martie. Televiziunea Centrală Chineză l-a citat recent pe Mao care preciza că el este dispus să vadă sute de milioane de chinezi ucişi.
Un ofiţer de poliţie paramilitară strânge pavilion Republicii Populare Chineze în faţa portretului lui Mao Zedong din Piaţa Tiananmen din Beijing, la 2 martie. Televiziunea Centrală Chineză l-a citat recent pe Mao care preciza că el este dispus să vadă sute de milioane de chinezi ucişi. (Feng Li / Getty Images)

În timpul Anului Nou Chinezesc, canalul documentar al regimului chinez CCTV-9, a difuzat un serial despre dosarele declarate nesecrete referitoare la relaţiile externe dintre China şi Rusia datând din epoca lui Mao Zedong. Într-un episod a fost difuzat în premieră celebrul discurs al lui Mao Zedong din 1957 în care s-a lăudat că nu îi este teamă de un război nuclear, nici de cât de mulţi oameni din lume ar fi ucişi, inclusiv din China.

Revista Cheng Ming din Hong Kong a raportat că impactul negativ al documentarului probabil a deteriorat grav imaginea lui Mao Zedong în rândul telespectatorilor chinezi.

Cu două episoade difuzate pe seară, timp de o săptămână, documentarul de 18 episoade a prezentat evenimente istorice necunoscute publicului, inclusiv relaţia dintre China şi fosta Uniune Sovietică după 1949, precum şi detalii cu privire la războiul din Coreea şi războaiele din Strâmtoarea Taiwan.

A fost de asemenea revelată relaţia lui Mao Zedong cu Iosif Stalin şi Nikita Hruşciov, succesorul acestuia, expunând multe cazuri de uneltiri reciproce, trădare, şantajare politică şi extorcare de fonduri prin mărturisirile lui Rong Zhi, care a lucrat la Ambasada sovietică din China, şi Zhe Shi, fiica interpretului de limba rusăal lui Mao Zedong.

Experţii chinezi în istoria Războiului Rece, cum ar fi Shen Zhihua, Yang Kuisong şi Li Haiwen au realizat cea mai recentă interpretare istorică.

Un episod intitulat "Cel deasupra tuturor" a arătat imagini cu Mao vorbind la Întâlnirea Mondială a Reprezentanţilor Comunişti de la Moscova, în noiembrie 1957, ţinând faimosul său discurs "Imperialismul american este un tigru din hârtie".

Cuvintele exacte ale lui Mao au fost: "Nu mă tem de război nuclear. Există 2,7 miliarde de oameni în lume, nu contează dacă unii sunt ucişi. China are o populaţie de 600 milioane de oameni; chiar dacă jumătate dintre ei sunt ucişi, rămân încă 300 milioane de oameni. Nu mă tem de nimeni".

Deşi acest citat celebru a fost vehiculat în rândul chinezilor obişnuiţi, există încă mulţi care au refuzat să-l creadă.

Unele mass-media au subliniat că acum postul de televiziune al Partidului Comunist a confirmat că Mao Zedong a spus, de fapt, acest lucru, devenind astfel un fapt de netăgăduit. Cei cu orientări politice de stânga şi maoiştii nu mai pot spune că Mao şi Partidul au pus bunăstarea oamenilor mai presus de toate, au precizat cei din mass-media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe