Disputa turco-germană asupra vizitelor la Incirlik nerezolvată

Cancelarul german Angela Merkel a încercat să calmeze o dispută politică după apelurile parlamentarilor care cereau retragerea trupelor germane din Turcia. PArlamentarii germani au fost blocaţi de Ankara să viziteze trupele germane situate pe teritoriul turcesc
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Tensiunile dintre Berlin şi Ankara au continuat şi duminică în condiţiile în care oficialii turci nu au manifestat niciun semn că ar permite delegaţiilor politice germane să viziteze o bază aeriană a NATO din Incirlik, în apropiere de Adana.

Guvernul turc a interzis luna trecută legiuitorilor germani să viziteze baza, susţinând că permite doar echipelor militare şi tehnice să viziteze instalaţiile militare.

După un efort diplomatic depus de Berlin, Ankara şi-a relaxat puţin poziţia şi i-a permis ministrului german al Apărării să viziteze baza săptămâna trecută.

În prezent, mai mulţi legiuitori germani au declarat că soldaţii germani ar trebui retraşi dacă Ankara continuă să împiedice parlamentarii să viziteze baza. Soldaţii fac parte dintr-o misiune internaţională ce protejează Turcia de potenţiale atacuri militare şi cu rachete dinspre Siria.

Unul dintre liderii Partidului german al Verzilor, Cem Ozdemir, a declarat postului german de televiziune ARD că interdicţia actuală este inacceptabilă.

Încercând să calmeze furtuna, Merkel a declarat că delegaţiile politice au dreptul să viziteze soldaţii germani care sunt staţionaţi, împreună cu un escadron de avioane Tornado, în apropierea graniţelor siriene şi irakiene.

“Este important ca miniştrii noştri să poată călători spre Incirlik şi să viziteze soldaţii [germani]”, a susţinut Merkel într-un interviu cu postul german de televiziune ZDF.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia, un partener crucial în eforturile Uniunii Europene de a reduce fluxul de refugiaţi ce ajung în Europa, s-au răcit în lunile recente.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a înfuriat după ce televiziunea germană a difuzat un cântec satiric al comediantului german Jan Böhmermann la adresa sa şi în luna aprilie şi a făcut demersuri pentru a tranşa chestiunea în instanţă. În plus, o rezoluţie adoptată luna trecută de Parlamentul german şi care cataloghează uciderea armenilor de către otomani în 1915 drept genocid a contribuit la deteriorarea suplimentară a relaţiilor dintre Germania şi Turcia.

Merkel şi Erdogan s-au întâlnit sâmbătă pe marginea summitului NATO din Varşovia pentru prima dată de la votul în Parlamentul german, dar nu au reuşit să ajungă la un acord asupra accesului la trupele germane din Turcia.

“Nu este prima dată în istoria politicii când o primă discuţie să nu este suficientă”, a declarat Merkel cu privire la întâlnirea cu preşedintele turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe