Dmitri Medvedev: Este confortabil să fii stalinist când ştii că nimeni nu te va ridica în miez de noapte

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev.
Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. (YEKATERINA SHTUKINA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.11.2012

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a explicat miercuri pe pagina sa de Facebook cine se simte confortabil în rolul de stalinist şi a conchis că tiranii sunt adoraţi de 'oameni aflaţi într-o profundă eroare', informează cotidianul rus Utro.

'Iubirea pentru tirani este o eroare umană obişnuită. Este foarte confortabil să fii stalinist, ştiind că nimeni nu va veni să te ridice în miez de noapte şi că nimeni nu aprobă în liniştea unui birou listele cu persoane care ar trebui împuşcate', a scris Medvedev.

Comentariul lui Medvedev de pe Facebook a constituit o continuare a declaraţiilor sale făcute la 30 octombrie, Zi de comemorare a victimelor represiunilor politice, privind epoca stalinismului. Medvedev a declarat marţi că liderii sovietici trebuie să 'fie aspru judecaţi' (în conştiinţa oamenilor), deoarece ei 'au dus un război împotriva propriului popor'. 'Pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, nu doar Iosif Stalin, ci şi o serie de alţi lideri merită cea mai aspră judecată. Desigur, ei nu mai pot fi traşi la răspundere în realitate, însă ei trebuie condamnaţi', a spus şeful guvernului rus la întâlnirea cu membrii filialei din Perm a partidului 'Rusia Unită'.

Medvedev a îndemnat oamenii să nu uite de victimele represaliilor staliniste, pentru ca astfel de momente să nu se mai repete, şi a subliniat că războiul cu propriul popor este una dintre cele mai mari crime. În acelaşi timp, Medvedev a recomandat 'să nu fie date la spate paginile glorioase ale istoriei Rusiei din perioada sovietică', în speţă victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Dmitri Medvedev şi-a exprimat de mai multe ori opinia în legătură cu represaliile politice. Astfel, în 2009 el a declarat că 'nicio dezvoltare a ţării, niciun fel de succese şi ambiţii ale ei nu pot fi atinse cu preţul durerii şi pierderilor umane'. Medvedev a mai subliniat că nimic nu poate fi pus mai presupus de viaţa omului, iar represaliile nu au nicio îndreptăţire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor