Dongguan - două zile de ciocniri violente – Internetul şi ştirile în chineză cenzurate

Un poliţist chinez la Beijing
Un poliţist chinez la Beijing (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Muncitorii care purtau pancarte cu lozinci de protest au fost arestaţi şi au existat rapoarte de ciocniri violente cu poliţia. Grupurile online, stabilite de către lucrători pentru a organiza demonstraţiile, au fost închise iar Internetul cenzurează ştirile în chineză despre manifestaţii.

Zeci de mii de muncitori sunt în grevă de luni, 14 aprilie, în Dongguan, oraşul industrial situat în apropierea la Shenzhen şi Hong Kong, cerând să le fie respectate drepturile sindicale şi salariile, relatează marţi La Stampa.

În afară de dimensiunea semnificativă a grevei, cauzele care au stârnit-o arată că, în ultimii ani asistăm la o evoluţie remarcabilă a situaţiei în fabricile din China, foarte diferită decât cea existentă în ​​urmă cu câţiva ani.

Ce se întâmplă în acest moment în fabrica de pantofi Yue Yuen o dovedeşte: greva este continuarea acţiunii sindicale din 5 aprilie, în care muncitorii au blocat un pod, cerând ca reînnoirea contractului să fie însoţită de plata promptă a contribuţiilor, inclusiv cele pentru locuinţe - care, în unele cazuri, nu au fost plătite din 2006. La începutul acestei luni, prin urmare, managerul de la Yue Yuen pentru a întrerupe greva a trebuit să facă promisiunea că va pune totul în ordine, ca după aceea, ieri, să-şi renege promisiunea.

De fapt, noul contract oferit celor 70.000 de muncitori ai companiei, prevede ca aceste contribuţii să fie plătite de la 1 mai, dar fără un cuvânt de cele arierate. Cei care nu sunt de acord pot pleca, a declarat Yue Yuen, care în acest moment face mutări puternice ale producţiei în regiunile interioare ale Chinei - unde costurile forţei de muncă sunt mai mici şi lucrătorii sunt mai puţin organizaţi - şi, de asemenea, în Vietnam şi Indonezia.

Luna trecută a fost rândul angajaţilor de la Pepsi şi IBM, în diferite oraşe din China.

Grevele din aceste două societăţi au fost declanşate de decizia conducerii de a vinde o parte din operaţiunile lor altor companii. În ambele cazuri, muncitorii erau suspicioşi temându-se de concedieri masive şi posibilitatea de a pierde contribuţiile şi compensaţiile acumulate de-a lungul anilor. Pentru moment protestele sunt terminate, cu un impas şi promisiuni care încă nu s-au materializat, deschizând astfel uşa pentru noi acţiuni sindicale.

În ciuda faptului că sindicatele independente continuă să fie ilegale în China, iar muncitorii pot conta doar pe ajutorul ocazional al uniunii sindicale permise de guvern, muncitorii chinezi au acumulat în prezent o experienţă semnificativă în a lupta pentru drepturile lor, iar astăzi au ajuns la revendicări mult mai complexe decât pe vremuri.

În ceea ce priveşte modul în care sunt abordate evenimente, cu toate acestea, evoluţia pare să fie încă departe: în Dongguan, muncitorii care ţineau pancarte cu lozinci de protest au fost arestaţi şi au existat rapoarte de ciocniri violente cu poliţia. Grupurile online, alcătuite din lucrători pentru a organiza demonstraţii, au fost închise.

Regimul cenzurează internetul şi toate ştirile în chineză despre evenimente.