Dosarul „baronului de Mehedinţi” Adrian Duicu. Şeful Poliţiei Române Petre Tobă a fost audiat

Adrian Duicu, alături de Victor Ponta, care îi transmite toată apreciearea lui.
Adrian Duicu, alături de Victor Ponta, care îi transmite toată apreciearea lui. (Captură Youtube)

Ancheta în cazul şefului Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, merge înainte. Unul din personajele centrale din dosar, şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a fost audiat. „Baronul” de Mehedinţi, zis şi Gioni Gazolina, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut lui Tobă să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi.

În schimbul avansării, Ştefan Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la Agenţia Naţională de Integritate. În timpul în care şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul lui Duicu, acesta din urmă acţiona pe linie de partid ca să obţină, pentru Ponea, promovările promise.

Din referatul întocmit de procurori, reiese că Duicu, care susţinea că are influenţă asupra premierului Victor Ponta, a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţie şi avansarea lui Ponea şi, din cabinetul premierului, i-a transmis şefului IPJ că alături de el se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe şi că premierul Victor Ponta l-a chemat la Guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

Chemat de Victor Ponta, Tobă s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit şi cu Duicu, care i-a solicitat menţinerea temporară a lui Ponea în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Petre Tobă s-a arătat de acord.

Astfel, Duicu, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan, arată procurorii DNA. Apoi, Duicu l-a sunat pe Ponea, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci”.

Pe lângă avansarea în funcţie, Ponea a mai beneficiat de două terenuri concesionate de primăria Orşova pe bani puţini tatălui său, în urma influenţei exercitate de şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, la cererea lui Duicu, asupra Consiliul Local din oraş.

În apărarea lui, Ponta susţine că „totul a fost o simplă bombă de presă. N-a existat o intervenţie la mine”. Premierul denunţă o „înscenare de presă”. Mai mult, după apariţia stenogramelor, premierul a decis să-şi mute biroul la Ministerul Apărării Naţionale, care este o unitate militară, ca să evite astfel posibilele „înscenări” ale adversarului său politic preşedintele Traian Băsescu şi oamenii din jurul acestuia.

În acest context, mărturia şefului IPJ, Petre Tobă, este extrem de importantă.

Adrian Duicu a fost reţinut pe 4 aprilie, fiind urmărit penal de procurorii DNA pentru şapte infracţiuni, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită. În acelaşi dosar au fost arestaţi şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Constantin Ponea precum şi Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, toţi trei contestând decizia de arest preventiv.

În 10 aprilie, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, definitiv, că Adrian Duicu, şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea şi omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, acuzaţi de fapte de corupţie, să rămână în arest.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Gândul, în urmă cu câteva zile, procurorii l-au audiat pe chestorul Petre Tobă, însă detaliile nu sunt cunoscute acesta refuzând să dea curs solicitărilor jurnaliştilor de a-şi prezenta punctul de vedere. Au urmat şi alte audieri în dosar, în timp ce luni Curtea de Apel Bucureşti a dispus prelungirea măsurii arestării preventive pentru Adrian Duicu şi Constantin Ponea, astfel că ancheta este în plină desfăşurare.

Petre Tobă ar putea face lumină în acest caz pentru că acesta ar putea releva gradul de implicare al premierului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne