Dosarul lui Filat la CSJ: Avocaţii cer achitarea şi eliberarea lui din detenţie

Avocaţii fostului prim-ministru Vlad Filat au contestat cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) deciziile emise de magistraţii de la Curtea de Apel şi Judecătoria Buiucani în dosarul care îl vizează pe fostul lider liberal-democrat.
Vlad Filat
Vlad Filat (facebook.com)

„Apărătorii lui Vlad Filat au solicitat casarea integrală a sentinţei emise de Judecătoria Buiucani, casarea parţială a deciziei Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri în acest dosar. De asemenea, avocaţii cer achitarea şi eliberarea lui Vlad Filat din detenţie. În acelaşi timp, apărătorii insistă ca recursul să fie examinat în cadrul unei şedinţe publice, iar magistraţii să se pronunţe asupra tuturor motivelor invocate”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de Avocaţi Popa şi Asociaţii.

Avocaţii fostului deputat consideră că CSJ este în măsură să caseze deciziile ilegale date de instanţele inferioare, să aprecieze corect toate circumstanţele şi să pronunţe o soluţie justă.

„BAA „Popa şi Asociaţii” îşi exprimă încrederea că cererea va fi admisă, iar instanţa supremă va da dovadă de profesionalism şi va repara încălcările grave admise în acest caz. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. A fost judecat cu uşile închise, probe artificiale, martori inventaţi, încălcarea drepturilor, fapt care a dus la adoptarea unor decizii ilegale şi la un precedent de condamnare politică”, se mai arată în declaraţia apărătorilor lui Filat.

În cazul în care nu se va face dreptate şi prin decizia instanţei supreme, Vlad Filat se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus în numele lui Vlad Filat, au explicat membrii Biroului de Avocaţi.

Amintim că la 15 decembrie 2016, Parlamentul RM a declarat vacant mandatul de deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, ca urmare a încetării de drept a calităţii de deputat în Parlament a domnului Vladimir Filat care în prezent se află după gratii. Fotoliul acestuia a fost ocupat de fostul deputat Simion Grişciuc.

Vlad Filat se află acum la închisoare după ce Instanţa sectorului Buiucani l-a condamnat la 9 ani de detenţie pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, l-a amendat cu 60.000 de lei, l-a privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, i-a retras distincţia de stat Ordinul Republicii şi i-a aplicat măsura de siguranţă a confiscării speciale a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei. În prezent dosarul fostului parlamentar se află pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe