Dovleac la cuptor umplut cu legume şi carne - gătit fără adaos de grăsime

Dovleacul umplut este o mâncare sănătoasă, uşoară, apetisantă şi foarte gustoasă, ce se poate servi ca atare sau alături o salată simplă.
Dovleac umplut
Dovleac umplut (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cei preocupaţi să-şi hrănească corpul într-un mod sănătos, sunt mai atenţi la sfaturile date de unii nutriţionişti profesionişti, care sugerează servirea unui singur tip de proteină la o masă, fie carne, ciuperci, brânză, etc, evitând pe cât posibil o combinaţie a acestora.

În acest context, vă sugerăm o reţetă de dovleac umplut cu un amestec delicios din carne tocată şi legume, care se prepară fără ulei sau alt fel de grăsime. Pentru un surplus de gust şi arome dar şi pentru a da un aspect apetisant, după ce umplerea dovleacului, acesta se acoperă pe deasupra cu felii subţiri de ardei de preferinţă copt, rondele de fenel sau ceapă şi verdeaţă.

Este o mâncare sănătoasă, uşoară, apetisantă şi foarte gustoasă, ce se poate servi ca atare sau alături o salată simplă.

Ingrediente:

1 dovleac (Butternut Waltham) de mărime potrivită,
1/2 kg de carne tocată (viţel, vită, porc, pui, curcan, etc),
1 ceapă de mărime potrivită,
2-3 căţei de usturoi,
1 tulpină de ţelină sau o bucăţică de rădăcină de ţelină,
2 morcovi de mărime potrivită,
câteva rămurele de cimbru sau o jumătate de linguriţă de cimbru uscat,
Sare şi piper negru proaspăt măcinat, după preferinţă

1 ardei roşu tăiat în felii (de preferat copt),
câteva rondele de fenel sau ceapă (opţional),

frunze de pătrunjel, sau mărar după gust,

Modul de preparare:

Mai întâi se încălzeşte cuptorul la foc mare (218 Celsius). Dovleacul se taie în jumătate pe lungime şi se curăţă de seminţe. Se asezonează cu sare şi piper după gust şi se dă la cuptor timp de 40 la 45 de minute.

Opţional, după ce s-a stins cuptorul, cât este încă fierbinte, se pot pune în cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, câteva rondele de fenel sau ceapă care de la căldura din cuptor se vor înmuia suficient de mult, pentru a putea fi folosite în final la ornarea umpluturii pe deasupra.

Între timp se pregătesc zarzavaturile pentru umplutură: ceapa şi usturoiul taie cât de mărunt, morcovii se dau pe o răzătoare fină, iar tulpina de ţelină se taie în rondele subţiri. Dacă în locul tulpinii de ţelină folosiţi rădăcină de ţelină, aceasta se dă pe răzătoare, la fel ca şi morcovii.

După ce dovleacul s-a copt, se scoate din cuptor şi se scobeşte miezul, lăsând o margine de aproximativ 2 cm.

Într-o tigaie de mărime mediu-mare se sotează ceapa şi usturoiul peste care se presară puţină sare. La început se amestecă încontinuu, pentru a evita prinderea legumelor de fundul tăvii.

După câteva minute se pun morcovii raşi fin şi tulpina de ţelină tăiată în rondele subţiri. Se amestecă în continuare, iar când morcovii încep să-şi schimbe puţin culoarea, se adaugă 2-3 linguri de apă.

Se lasă la fiert în continuare cam 10 minute, după care se adaugă carnea tocată şi miezul de dovleac. Se presară cu piper, cimbru şi sare după gust, şi se fierbe până când apa lăsată de legume scade şi carnea începe să se rumenească.

Se umplu cele două jumătăţi de dovleac cu amestecul de carne de tocată.

Se ornează pe deasupra cu felii de ardei(copt) şi rondele de fenel sau ceapă şi se dau la cuptor pentru 10 minute.

Dovleacul umplut se scoate din cuptor, se taie în bucăţi generoase; se presară pe deasupra verdeaţă tăiată mărunt şi se serveşte cât este cald. Vă dorim poftă bună!