Dr. Ponta, desemnat ministru interimar al Culturii. Alt scandal cu Băsescu

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri, 10 octombrie, decretul prin care premierul Victor Ponta este desemnat ministru interimar al Culturii, viceprim-ministru, informează administraţia prezidenţială.

Reamintim că joi, preşedintele Băsescu a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni că a semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor din funcţia de ministru al Culturii, după ce a aşteptat trei lui că Guvernul să facă gestul minimal de a veni, dacă nu cu o nouă nominalizare, măcar cu propunerea unui ministru interimar.

”Aştept de trei luni un înlocuitor pentru ministrul Culturii, constat că Guvernul nu face nici măcar gestul minimal - nu a nominaliza un ministru, ci de a desemna un ministru interimar. Am semnat decretul de revocare a domnului Kelemen Hunor, cred că niciodată nu am avut atâta răbdare cât am avut cu cazul Hunor, dar s-a întrecut măsura”, a declarat Băsescu.

La scurt timp după conferinţa de presă a preşedintelui, premierul Ponta a ieşit la rampă pentru a se plânge că a aflat de revocarea lui Hunor de la televizor, insinuând că, prin revocarea acestuia, Băsescu "se răzbună" pe Guvern. Premierul a mai declarat că îi va înainta vineri lui Traian Băsescu fie o propunere de interimat, fie nominalizarea unui ministru distinct pentru acest portofoliu.

"O să discut acest lucru cu ceilalţi parteneri de coaliţie şi sigur că mâine vom face o propunere, fie de interimat, fie de ministru definitiv. Nu ştiu dacă e, aşa, o răzbunare împotriva Guvernului, nu m-a anunţat domnul preşedinte, am aflat la televizor că nu mai avem ministru al Culturii. Cred că în această perioadă Cultura are câteva proiecte importante de finalizat - mă gândesc cel puţin la Teatrul Naţional şi la Opera Naţională, mai sunt şi altele - aşa încât nu vom întârzia", a declarat Ponta.

Reamintim că nominalizarea pentru postul de ministru al Culturii trebuia făcută de la finele lunii august. Pe 13 august, după ce preşedintele Băsescu a respins propunerea premierului de a o numi pe Rozalia Biro pe acest post (pe motiv că respectiva doamnă nu cunoştea suficient de bine limba română), Victor Ponta declara că la finele lunii îi va face preşedintelui "o propunere de nerefuzat".

„O să facem (o propunere n.r.) la sfârşitul lunii august. O să discut cu cei de la UDMR dacă fac o nouă propunere la Cultură. Noi vom face o nouă propunere la Buget până la sfârşitul lunii august. (...) Din fericire, domnul Băsescu nu mai poate să refuze. Mă gândesc să-i fac o surpriză plăcută”, declara pe 13 august premierul Victor-Viorel Ponta.