Dragnea: Dacă Toader nu desecretizează raportul despre arhiva SIPA, încrederea mea se apropie de zero!

Scandalul stârnit de Dan Andronic - inculpat în două dosare penale - pe tema presupusei copieri a celebrei arhive SIPA a ajuns la Liviu Dragnea, care vrea desecretizarea raportului despre aceasta. Cât despre arhivă, rămâne de văzut...
Liviu Dragnea(Presedinte PSD)
Liviu Dragnea(Presedinte PSD) (Florin Chirila\Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că, dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu va face demersuri pentru desecretizarea raportului privind arhiva SIPA (Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie), încrederea sa în acesta "se va apropia de zero". Cât despre arhivă, Dragnea nu ştie încă dacă o vrea desecretizată, topită sau dispărută.

Afirmaţiile lui Dragnea vin în contextul în care jurnalistul Dan Andronic - inculpat în două dosare penale - a susţinut, într-un articol publicat de evz.ro, că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Andronic a mai susţinut că a existat un raport pe această temă care a ajuns la Cătalin Predoiu (devenit ministru al Justiţiei), dar că acesta n-a trimis raportul mai departe. De partea sa, Predoiu spune că raportul Chiuariu a fost trimis CSAT. La scurtă vreme după această "veste", Tăriceanu a vorbit despre posibilitatea înfiinţării unei comisii la nivel de Minister de Justiţie. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

"O să fiu foarte scurt şi o spun cu tot respectul cuvenit pentru cariera dumnealui şi pentru pregătirea dumnealui: dacă şi în acest subiect legat de noul scandal, cel mai proaspăt scandal care a apărut acum cu arhivele SIPA, dacă nu face nici măcar gestul de a desecretiza raportul, atunci încrederea mea în dumnealui va fi aproape de zero. Dacă va face lucrul ăsta, atunci înseamnă că este de bună credinţă şi este un om corect, care chiar vrea să participe la acest proiect pe care noi l-am început după 11 decembrie", a susţinut Dragnea, preluat de Agerpres, la Antena 3, întrebat cum vede activitatea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Dragnea a mai susţinut că "oamenii vor ca partea necurăţată din sistemul moştenit dinainte de 1989 să se însănătoşească".

"Ştiu şi eu, cred că în 2007 a fost un raport făcut cred la Ministerul Justiţiei care se referea la acea spargere sau acea dispariţie a unor dosare din această arhivă. Ministrul Justiţiei actual cred că poate să desecretizeze măcar acel raport într-o primă fază, dar eu am mai spus că poate arhiva asta ar trebui desecretizată, ar trebui identificată şi desecretizată. Pe de altă parte, dacă ceea ce se spune este adevărat şi văzând toate informaţiile care au apărut până la ora asta, s-a petrecut, nu ştiu dacă se mai petrece, un lucru îngrozitor. Faptul că cineva ar fi putut să folosească acele informaţii pentru a şantaja, pentru a influenţa decizii ale justiţiei, mie mi se pare unul dintre cele mai urâte lucruri care s-au întâmplat în România în ultimii ani. Şi poate, într-adevăr dacă aşa este, şi din păcate se pare că s-ar putea ca aşa să fie, acesta poate să fie unul dintre cele câteva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom şi aşa mai departe", a afirmat Dragnea.

Totodată, Dragnea a anunţat că a discutat cu mai mulţi colegii despre această problemă şi de marţi vor începe să discute serios pentru a vedea care sunt căile care să ne ducă la o finalitate.

"Trebuie cumpănit foarte bine dacă se merge pe desecretizare, dacă se topeşte, dacă dispare, pentru că cel mai important este, din punctul meu de vedere, ca judecătorii din România să nu mai poată să fie influenţaţi, presaţi, ameninţaţi, şantajaţi înainte să ia o decizie. Acesta este cel mai important lucru", a precizat preşedintele PSD.

Reamintim că Monica Macovei şi judecătorul Cristi Danileţ, principalii vizaţi de aşa-zisele dezvăluiri din evz au negat hotărât acuzaţiile lui Andronic.