Anchetarea alegerilor din 2009. PNL atacă la CCR modificarea statutului senatorilor şi deputaţilor

PNL a depus la Curtea Constituţională o contestaţie faţă de modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor, modificare ce ar permite comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor din 2009 să oblige pe oricine să se prezinte la audieri.
Raluca Turcan(Presedinte PNL),
Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Liberalii au sesizat, luni, Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la legea privind completarea articolului 9 din Legea 96 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, modificare în temeiul căreia orice persoana este obligată să se prezinte la audieri în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă. Anunţul a fost făcut astăzi de liderul interimar al formaţiunii, Raluca Turcan.

"PNL a depus astăzi contestaţia la CCR referitoare la modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor. Cel mai probabil mâine vom depune şi celelalte două sesizări cu privire la modificarea regulamentului Camerei şi modificarea regulamentului comun. Pentru modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor aveam termene constituţionale de contestare la CCR. În privinţa regulamentului, practic, nu avem rezerva timpului, aşadar am luat-o treptat ca aceste modificări să fie făcute temeinic", a declarat Turcan, citat de Agerpres, după şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului.

Având în vedere că aceste modificări la statut au fost făcute în contextul înfiinţării (la cererea lui Dragnea şi Tăriceanu) unei comisii parlamentare de anchetă vizând o posibilă implicare a DNA şi SRI în presupusa manipulare a alegerilor prezidenţiale din 2009, Turcan a răspuns şi acuzaţiilor social-democraţilor potrivit cărora liberalii o apără pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

"Cei de la PSD săracii fac orice în acest moment întrucât economia se duce direct în râpă, pentru că nu pot să facă faţă cheltuielilor la care s-au angajat şi, practic, marile proiecte marca PSD aşteptate pe bună dreptate de cetăţeni întârzie să apară. Aşadar, marea lor realizare a fost economie praf şi proiecte sociale amânate, eventual mutate în braţele viitoarei guvernări. Aşadar, ar trebui să o lase mai moale cu teoria conspiraţiei. S-a dovedit în ultima perioadă că PNL a reacţionat ferm, constructiv şi pe fond", a afirmat Turcan.

Reamintim că după ce jurnalistul Dan Andronic a lansat cu o zi înainte să fie pus sub acuzare de DNA într-un nou dosar, teoria că şefa DNA şi seful SRI ar fi implicaţi în manipularea rezultatului alegerilor din 2009, Dragnea şi Tăriceanu au cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare, aceasta deşi Parchetul General declanşase şi el o anchetă. Înfiinţarea comisiei a primit undă verde deşi opoziţia a arătat clar că aceasta echivalează cu o încălcare a principiului separaţiei puterii în stat. Mai mult, ulterior aleşii ţării şi-au schimbat regulamentul astfel încât cei invitaţi la auderi să fie obligaţi să se prezinte.